Plzeň má svou novou Náplavku na Radbuze, vybízí k relaxaci i aktivitám

Plzeň má svou novou náplavku. Vytvořila ji úpravou levého břehu koryta řeky Radbuzy podél Anglického nábřeží v délce 550 metrů.

Cílená propagace v Plzni

Vznikl tak příjemný prostor, kde mohou Plzeňané i turisté posedět, zacvičit si například jógu nebo se jen tak projít. Náplavka se může stát i novou scénou pro konání koncertů, workshopů a dalších aktivit. Vybudování nové atraktivní odpočinkové zóny začalo loni na jaře, letos v červnu byla stavba za 67 milionů korun včetně DPH, jejíž součástí je i nová kavárna na lávce přes řeku, zkolaudována.

„Hlavní práce se týkaly úpravy břehu, do něhož jsme nechali osadit odpočinkové stupně a bloky. Jde o úsek mezi ulicí Kopeckého a Tyršovou, celková plocha je 7300 metrů čtverečních. Zrenovována byla také ocelová lávka, na které je umístěno nové sklopné schodiště včetně strojovny vrátku. Ten umožní vytáhnout v případě povodně celou konstrukci schodiště nad hladinu řeky. Na lávce vznikla kavárna. Zřízeny byly přípojky vodovodu, kanalizace, plynovodu, po celé délce stavby je nové venkovní a parkové osvětlení,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář, pod něhož spadá magistrátní odbor investic, který měl projekt na starost.

Přípravné práce k projektu Náplavka na Radbuze začaly v dubnu 2018. Během stavby byly osazeny a zabetonovány do břehu náplavky monolitické různě velké a různě formované betonové stupně a nábřežní stěna. Co se týká lávky, byly vyměněny její zkorodované nosné prvky, kompletně vyměněny ocelové plechy jižní mostovky včetně finálních vrstev ochranného polyuretanového nátěru všech ocelových jak nových, tak stávajících konstrukcí.

Na spojovacím krčku lávky byla postavena kavárna o půdorysu 4,87 x 15,44 metru s plochou střechou. Kavárna obsahuje vlastní prostor občerstvení, dále pak zádveří a sociální zařízení pro hosty i obsluhu. „Nosnou konstrukci tvoří ocelové uzavřené profily, které jsou kotveny do stávajícího spojovacího krčku lávky. Obvodový plášť byl navržen a proveden ze systémových otevíraných oken, vnitřní příčky jsou sádrokartonové. Kavárna je napojena na veřejný rozvod vody, kanalizace a rozvod zemního plynu pro vlastní podlahové vytápění,“ řekl vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.
 
Součástí projektu byla i výměna svítidel a rozvodů veřejného osvětlení za úsporná LED svítidla a osazení  zásuvkových boxů umístěných v chodníku Anglického nábřeží pro zajištění dodávky elektrické energie při pořádání různých akcí v této lokalitě.  Součástí projektu byly i sadové úpravy.

Velký test Náplavky na Radbuze a zároveň její slavnostní otevření se uskuteční o víkendu od 13. do 15. září 2019. „Třídenní program je poskládán tak, aby se mohl naplno ukázat potenciál tohoto nového prostoru. Návštěvníky čekají hudební vystoupení, ohnivá show, divadlo, tančírna, buskeři, řemeslný workshop, letní kino a další. Chceme otestovat tento prostor kulturními promotéry a spolky, kteří mohou do budoucna počítat s náplavkou jako s novou scénou se širokou paletou využití,“ uvedl Jiří Suchánek, ředitel DEPO2015, které má využití náplavky na starost. Podrobnosti ke slavnostnímu otevření budou zveřejněny na facebookové stránce Náplavka na Radbuze.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 24.08.2019 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka