Z Plzně mizí vánoční výzdoba, odstrojení stromu začne v pondělí

Zpravidla v polovině ledna začíná město Plzeň odstraňovat z ulic, parků a veřejných prostranství vánoční výzdobu. Tento více než týden trvající proces zahrnuje i odstrojení a odvoz vánočního stromu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Práce v centru města začnou již tento víkend, odstrojování vánoční jedle pak v pondělí 17. ledna a potrvá tři dny.

V tomto týdnu začalo uklízení vánoční výzdoby. Zatímco vánoční strom Městského obvodu Plzeň 1 v parku U Bazénu už byl odstrojen, ten na náměstí Republiky na odstrojení teprve čeká. „Výzdobu na hlavních třídách budeme snímat během víkendu 15. a 16. ledna, aby práce nenarušily provoz na komunikacích. Vánoční jedle na náměstí Republiky naposled zasvítí v noci z neděle na pondělí, poté začne její odstrojování,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a dodal: „Vše přírodní ze stromu a prostoru pod ním bude zužitkováno. Jedlové větve i dřevo skončí podobně jako vánoční stromky, které nechali obyvatelé Plzně u popelnic, v podobě štěpky v plzeňské teplárně. Štěpka, kterou byl vysypán prostor pod stromem, pak bude použita na vysypání lesních cest, po kterých se pohybují často běžci.“

Postupně tak zmizí nová stromová alej, která svými svítícími konturami zdobila letos poprvé západní okraj Klatovské. Uklizeny budou i světelné ornamenty zavěšené v ulicích města Plzně. V pondělí a úterý budou pracovníci Plzeňských městských dopravních podniků odstrojovat letošní vánoční jedli od ozdob. Část z ozdob se na vánoční strom na náměstí Republiky vrátí zase za rok. Ve středu pak bude strom odvětven a posléze rozřezán a odvezen. Dva metry hluboká šachta na ukotvení stromu bude vyčištěna a do příští zimy zůstane skrytá pod poklopem.

Vánoční strom zdobí plzeňské náměstí zpravidla ještě týden nebo dva po svátku Tří králů. Nejkrásnější bývá, když během Vánoc napadne sníh a celé náměstí i s katedrálou vytvoří tu správnou zimní dekoraci. Právě v té době si vánoční strom fotografuje nejvíce lidí.

Vánoční výzdobu města, hlavně jeho centra, a také vánoční strom na náměstí Republiky zajišťuje příspěvková organizace Správa veřejného statku města Plzně. Vzhledem k tomu, že vánoční výzdoba se připojuje na sloupy veřejného osvětlení, které smluvně provozují Plzeňské městské dopravní podniky, samotnou instalaci i odinstalování světelné výzdoby zajišťuje pro město dopravní podnik.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka