Plzeň podepíše cyklistické memorandum

Podpora cyklistické akademie v Plzni je důvodem memoranda o spolupráci mezi Plzeňským krajem, městem Plzní, Českým svazem cyklistiky a Cyklistikou Plzeňského kraje. Memorandum schválili radní města Plzně.

Cílená propagace v Plzni

„Memorandum upravuje pouze obecnou formu spolupráce s tím, že konkrétní podoba bude předmětem dalších jednání a z nich vyplývajících dohod. Předpokládanou součástí spolupráce je i pravidelná finanční podpora cyklistické akademie ze strany města, která bude organizována prostřednictvím spolku Cyklistika Plzeňského kraje z. s.,“ vysvětlil Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Zapojené subjekty chtějí podporovat cyklistiku ve všech jejích disciplínách: silniční, dráhové a MTB cyklistice, v cyklokrosu, kolové a BMX.

Nově zřízený spolek Cyklistika Plzeňského kraje má za cíl vyhledávat a podporovat začínající cyklisty – děti a mládež do 23 let ve sportovních spolcích a cyklistických oddílech a zlepšit tak podmínky jejich přípravy. Kromě zajištění kvalifikovaných tréninků je součástí zajistit pro mladé talenty odborníky v oblasti sportovní medicíny, rehabilitace či výživy.

Odbor sportu Magistrátu města Plzně vytvořil analýzu rozvoje a fungování cyklistiky v Plzni. „Naše město je úspěšné v mnoha sportech – hokeji, fotbalu, házené, ale také v atletice, plavání či právě cyklistice. Úspěchy máme také díky kvalitní infrastruktuře na území krajské metropole. V Plzni na Slovanech provozuje SK Petřín velodrom, SK Rapid na Lopatárně cyklistický ovál, v Plzni jsou desítky singletrailů a od letošního roku i pumptrack dráha na Lochotíně. V posledních letech se daří rozšiřovat množství cyklostezek a vyhrazených pruhů pro cyklisty a také modernizací procházejí ty stávající. V Plzni působí 11 cyklistických oddílů ve všech druzích cyklistiky. Dohromady sdružují přes 400 sportovců, přičemž v celém Plzeňském kraji bylo v roce 2022 aktivních 23 klubů a přes 600 sportovců. Významné výsledky a úspěchy zaznamenává město Plzeň zejména v silniční a horské cyklistice,“ doplnil Tomáš Morávek.

„S cyklistikou a městem Plzní jsou spojená taková jména jako Bartoníček, Chabera, Kondr, Štark, Černý, Raboň, Štybar, Kreuziger, Cink či Kelemen. V současné době v Plzni působí dvě cyklistické akademie – v silniční cyklistice Roman Kreuziger Cycling Academy a v horské cyklistice MS Bike Academy,“ upozornil radní Tomáš Morávek.

Plzeň je pravidelným místem významných cyklistických závodů. V roce 2018 se na území města pořádala mezinárodní Mistrovství České a Slovenské republiky, téměř každoročně je zde pořádán mezinárodní vícedenní mládežnický závod v silniční cyklistice. V roce 2022 se nedaleko Plzně, v Břasích na Rokycansku, pořádalo Mistrovství ČR v horské cyklistice. V říjnu se v Plzni konalo i MČR Masters v cyklokrosu nebo MČR vytrvalců na dráze. Dále se zde koná celoroční liga v silničním kritériu Giant liga, IL Sano Cup, jednodenní závody.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka