Myslivci dostanou v Plzni za zastřelení divočáka tři tisíce

Plzeň podpoří odstřel divočáků na území plzeňských honiteb, radní schválili takzvané zástřelné za prase. Cílem nově vyhlášeného městského dotačního programu je motivovat myslivce při odstřelech divokých prasat.

Cílená propagace v Plzni

A to na území, jež navazuje na intravilán Plzně a patří do působnosti obce s rozšířenou působností. Dotace mají pomoci snížit počet divočáků, kteří pronikají do zastavěného území Plzně a na městských i soukromých pozemcích páchají škody. Pro rok 2024 je v rámci dotačního programu připravena částka v celkové výši 300 tisíc korun. Město ale připouští v případě vyčerpání alokované částky její navýšení.

„Takzvané zástřelné za prase jsme stanovili v částce 3 000 korun za kus a pravidla nastavili tak, abychom myslivce motivovali k intenzivnějšímu odlovu přemnožené černé zvěře. Dotaci poskytneme v případě, že příslušné myslivecké sdružení odloví v probíhající lovecké sezoně alespoň o 15 procent divočáků více než v sezoně minulé. Sezona začala 1. listopadu a skončí 31. října. Odměnu tedy myslivci dostanou pouze za počty kusů, o které svou loveckou bilanci z předchozí sezony navýší,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Tolar.

Počet ulovených zvířat je stanoven z evidence myslivosti, kterou je povinen vést jednak uživatel honitby a jednak orgán ochrany myslivosti, a to na centrálních statistických výkazech Ministerstva zemědělství.

Divoká prasata v Plzni páchají nemalé škody. Nejčastěji se objevují v Bolevci, Borském parku, na Bílé Hoře, Doubravce, Roudné, Valše, Sylvánu, v okolí Chlumu, Mikulky nebo Fakultní nemocnice Lochotín. Zvěř využívá to, co jim lidé ve městě nabízí. Skládky kolem zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, vyházené ovoce, ořechy, posekaná tráva. To vše divočáky láká. V neudržovaných, zarostlých zahradách, porostech keřů pak mají ještě příležitost se i ukrýt.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka