Plzeň podpoří na školách technické vzdělávání nebo mediální výchovu

Vyhlášení čtyř dotačních programů v oblasti školství, mládeže a tělovýchovy pro rok 2024 schválili radní města Plzně na svém zasedání ve čtvrtek 22. června 2023. Žádosti bude možné podávat od letošního října.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Finanční pomoc je v prvním dotačním programu určena na podporu aktivit vedoucí k technickému vzdělávání, ve druhém na primární prevenci rizikového chování a mediální výchovu, ve třetím na podporu tělovýchovných aktivit a ve čtvrtém na volnočasové aktivity dětí a mládeže v oblasti výchovy a vzdělávání,“ upřesnila náměstkyně primátora města Plzně Lucie Kantorová, do jejíž oblasti mimo jiné spadá i oblast školství. Dodala, že tyto dotační programy jsou určeny nejen pro základní školy, ale i další organizace, které se zabývají výchovou dětí i jejich volnočasovými aktivitami. „Chceme finančně podpořit širokou škálu žákovských aktivit, které vedou k rozvoji dětí,“ dodala Lucie Kantorová.

Podpora aktivit k technickému vzdělávání má za cíl navázat na tradice světového významu průmyslové výroby v západočeské metropoli, zvýšit zájem žáků o technické obory vzdělávání, motivovat žáky pro studium řemeslných oborů a připravit odpovídající množství kvalifikovaných pracovníků technických oborů podporou motivačních projektů zaměřených na technické vzdělávání a podporou manuální zručnosti žáků.

Cílem programu primární prevence rizikového chování a mediální výchovy jsou aktivity, které vedou například k předcházení rizikovým jevům v chování žáků jako je záškoláctví, šikana, krizové situace spojené s násilím, vandalismus, kriminalita, delikvence, poruchy příjmu potravy, rasismus, xenofobie, závislost na politickém a náboženském extremismu, užívání návykových látek, závislost na virtuálních drogách, patologické hráčství, sebepoškozování, rizikové sexuální chování. Do oblasti mediální výchovy je začleněno získávání základních poznatků a dovedností týkajících se mediální komunikace a práce s médii, schopnosti poznatky zpracovat, vyhodnotit a využít podněty, které přicházejí z okolního světa a podpora bezpečnosti užívání médií především v souvislosti s rozvojem internetových médií a sociálních sítí. Školy si zvou ke spolupráce odborníky z jiných rezortů a nestátních organizací.

Podpora tělovýchovných a volnočasových aktivit si klade za cíl především motivovat děti k aktivnímu přístupu k životu, podporovat veškeré formy využití volného času a prostřednictvím těchto aktivit chránit děti před negativními společenskými jevy v souladu se školním vzdělávacím programem dané školy.

Žádosti o dotace bude možné podávat prostřednictvím aplikace dotace.plzen.eu od letošního 2. října do 15. listopadu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka