Plzeň podpoří školní prevenci rizikového chování a mediální výchovu

Město Plzeň mezi své základní školy a mezi další subjekty rozdělí 600 tisíc korun na podporu prevence rizikového chování a na mediální výchovu.

Cílená propagace v Plzni

 Jednotlivé školy peníze využijí na aktivity, jako jsou besedy, přednášky, workshopy či adaptační kurzy, které vedou k prevenci před šikanou a kyberšikanou, záškoláctvím nebo před zneužívání psychotropních látek či před rasismem. Jsou určeny také k tomu, aby se děti naučily orientovat v prostředí médií i sociálních sítí a samostatnému vyhodnocování informací. O tomto kroku rozhodly společně orgány města. Radní již dříve schválili zvýšení provozního příspěvku 23 základním školám ve výši 473 tisíc korun, zastupitelé schválili poskytnutí dotace šesti právnickým osobám vykonávajícím činnost školy a zajišťujícím povinnou školní docházku na území Plzně ve výší 127 tisíc korun.

„Odbor školství mládeže a tělovýchovy vypsal v minulém roce dotační program s názvem Podpora primární prevence rizikového chování a mediální výchovy. Do uzávěrky příjmu žádostí, která byla stanovena na polovinu loňského listopadu, se jich sešlo celkem 30. Žádosti vyhodnotila Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Plzně. Na základě doporučení této komise radní města Plzně rozhodli, že dotace o celkové výši 600 tisíc korun bude rozdělena mezi 23 základních škol, které zřizuje město Plzeň. Šesti školám, jež mají jiného zřizovatele, bude pak poskytnuta dotace v celkové výši 127 tisíc korun,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová. Dodala, že školy plánují přidělené peníze využít nejrůznějšími způsoby: „Připravují pro děti adaptační a zážitkové kurzy, výtvarné i literární projekty, workshopy se zaměřením na řešení konfliktních situací. Zvou ke spolupráci odborníky na zdravý životní styl, šikanu či kyberšikanu, kteří budou s dětmi pracovat v seminářích, mají v plánu kurzy nenásilné komunikace a další zajímavé aktivity. Část peněz z dotace školy také využijí na další vzdělávání svých pedagogických pracovníků v oblasti prevence rizikového chování a mediální výchovy.“

Mezi základními školami zřizovanými městem jsou podpořeny z dotačního programu Podpora primární prevence rizikového chování a mediální výchovy například Masarykova ZŠ (29 tisíc korun), 11. ZŠ (20 tisíc korun), 15. ZŠ (22 tisíc korun), 20. ZŠ (20 tisíc korun), Tyršova ZŠ a MŠ (17 tisíc korun) a další. Celkem jich je 23. Mezi školy, které město nezřizuje, jsou z tohoto dotačního programu podpořeny: ZŠ a MŠ pro sluchově postižené (14 tisíc korun), Církevní základní a střední škola (22 tisíc korun), Církevní gymnázium (28 tisíc korun), ZŠ a MŠ pro zrakově postižené a vady řeči (30 tisíc korun), Gymnázium Františka Křižíka a ZŠ (22 tisíc korun) a ZŠ Montessori (11 tisíc korun).

    • Primární prevence rizikového chování se zaměřuje na předcházení rizikovým jevům v chování žáků jako jsou záškoláctví, šikana, krizové situace spojené s násilím, vandalismus, kriminalita, delikvence, poruchy příjmu potravy, rasismus, xenofobie, závislost na politickém a náboženském extremismu, užívání návykových látek, závislost na virtuálních drogách, patologické hráčství, sebepoškozování či rizikové sexuální chování.
    • Mediální výchova je zaměřena na základní poznatky a dovednosti týkající se mediální komunikace a práce s médii, na schopnost poznatky zpracovat, vyhodnotit a využít podněty, které přicházejí z okolního světa a na podporu bezpečnosti užívání médií především v souvislosti s rozvojem internetových médií a sociálních sítí.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka