Plzeň podpořila chytré zavlažování, technologii používá v parcích

První úspěšné a v praxi viditelné výsledky přinesla Plzni podpora začínajících podnikatelů, tedy takzvaných startupových firem.

Cílená propagace v Plzni

Díky tomu město například otestovalo a nyní už plně využívá chytré zavlažování v některých svých parcích. Výrazně tak spoří vodu, systém od startupové firmy PlantControl s. r. o. totiž zohledňuje aktuální počasí a podle toho dodává rostlinám vodu. Deset chytrých řídících jednotek funguje ve Smetanových a Kopeckého sadech, v sadech Pětatřicátníků a sadech 5. května, technologie byla úspěšně vyzkoušena v Borském parku.

„Počet startupů propojených s městem Plzní za poslední rok stále roste, aktuálně podporujeme okolo třiceti nadějných projektů a PlantControl je jedním z nich. Vážíme si zájmu začínajících podnikatelů, kteří přinášejí do našeho města chytré projekty. Vynikající podporu a zázemí nacházejí v SIT Portu, tedy naší Správě informačních technologií, a jeho partnerských organizacích. Věřím, že po otevření technologického parku TechTower na Světovaru začátkem příštího roku bude Plzeň díky nejmodernějšímu zázemí a vybavení pro inovátory a podnikatele ještě atraktivnější,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Systém je schopen na dálku řídit a upravovat nastavení zavlažování, zapínat a vypínat ventily, přizpůsobovat množství vody na základě informací o počasí a ze senzorů měřících teplotu, vlhkost půdy, množství srážek a podobně. Správce parku může vše na dálku kontrolovat, případně korigovat a měnit. Z doposud provedených instalací vyplývá až čtyřicetiprocentní úspora vody při zkvalitnění péče o zeleň,“ vysvětlil Pavel König, spoluzakladatel PlantControl, která vyvíjí a dodává inteligentní jednotky a platformu pro řízení zavlažovacích systémů.

Město si chytrý systém závlahy testovalo vloni v Borském parku. V tomto pilotním projektu byla použita jedna smart řídící jednotka instalovaná na stávající systém automatické závlahy. Po úspěšném vyhodnocení bylo v červenci umístěno deset těchto chytrých řídících jednotek do sadů v centru města.

Chytré podnikatelské projekty město podporuje v rámci takzvaného ekosystému PINE (Plzeňský Inovativní Ekosystém). „Společnost PlantControl je hezkým příkladem toho, jak ekosystém PINE funguje. Je to komplexní systém, který sdružuje celou řadu aktérů od Centra robotiky a Techmanie Science Center přes SIT Port, Drony SIT, BIC Port až po Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň nebo Vědeckotechnický park Plzeň. Zájemci mohou využít jakýkoli stupeň a formu podpory, může jít o studenty s dobrým nápadem, začínající startupisty nebo již zavedenou firmu,“ vysvětlil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.11.2022 14:06



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka