Plzeň poskytne dotace na úpravy nemovitých kulturních památek. Získají je i usedlosti v Božkově

Zastupitelstvo schválilo poskytnutí účelově podmíněné dotace vlastníkům tří nemovitých kulturních památek na území Plzně, a to v celkové výši téměř půl milionu korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky podpoře města tak dostane nová okna uliční průčelí domu se sgrafity Mikoláše Alše v Tovární ulici a budou také obnoveny vjezdové brány dvou venkovských usedlostí v Plzni-Božkově, tedy na území památkové rezervace lidové architektury.

„Za nejvyšší z poskytnutých dotací, částku 300 tisíc korun, nechají majitelé vyrobit a namontovat devět kusů dřevěných dvojitých slohových oken do 2. a 3. nadzemního podlaží uličního průčelí domu v Tovární ulici. Objekt je součástí souboru tří městských domů s  neorenesančním uličním průčelím. Realizován byl jako celek v letech 1892 až 1893 podle návrhu významného plzeňského architekta a stavitele Rudolfa Štecha a se sgrafitovou výzdobou uličních průčelí provedenou Josefem Farkačem dle Alšových návrhů. Patří k nejhodnotnějším celkům historizující architektury závěru 19. století na území našeho města,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Stávající neslohová dřevěná okna jsou už v nevyhovujícím stavu. Celkové náklady na výrobu a montáž 17 kusů dřevěných dvojitých slohových oken činí 899 433 korun.

Částkou 90 tisíc korun město přispěje také majitelům nemovité kulturní památky v Letkovské ulici v Plzni Božkově. Ti obnoví vjezdovou bránu s brankou své usedlosti a nechají opravit také kamenné prvky a fasádu severního průčelí. Brána s brankou datovaná rokem 1848 je součástí ojedinělého souboru klasicistních vjezdových bran venkovských usedlostí při jižní straně Letkovské ulice. Celkové náklady na provedení obnovy činí 142 660 korun.

V Letkovské ulici město podpoří obnovu vjezdové brány i u další nemovitosti, taktéž venkovské usedlosti. Částka 65 tisíc korun bude použita na obnovu brány s brankou datované rokem 1857. „Loni byla realizována první etapa obnovy objektu vjezdové brány s brankou, došlo ke statickému zajištění, odborníci opravili kamenné prvky, což vedlo k rehabilitaci původního stavu doloženého historickými kresbami a snímky z 1. poloviny 20. století. Výroba a montáž dřevěných slohových vrat a vrátek znamená dokončení obnovy této památky. Celkové náklady činí 119 500 korun,“ dodal Martin Baxa


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka