Plzeň poskytne Mikrogranty na oživení kulturního dění

Rada města Plzně schválila poskytnutí tří dotací v rámci Průběžného dotačního programu „Mikrogranty na podporu kulturních a uměleckých projektů pro rok 2021“.

Cílená propagace v Plzni

 Program je určen na podporu kulturních a uměleckých projektů realizovaných na území statutárního města Plzně a v blízkém okolí, které během roku oživí kulturní dění, a to zejména prostřednictvím aktivit v oblasti hudby, tance, divadla, výtvarného umění, designu, literatury, podpory kulturních a lidových tradic, site specific art a jiných. Projekt musí směřovat k veřejné prezentaci.

„Radou byla schválena dotace pro tři žadatele, a sice pro zájmové sdružení Naše Litice, spolek Plzeňský literární festival a pro paní Helenu Fenclovou. Celkem se jedná o 68 tisíc korun. U dalších čtyř žadatelů jsme s podporou souhlasili, schválit ji ještě musí zastupitelé,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Spolek Naše Litice získá 18 tisíc korun na Litickou hradní slavnost. Jedná se o jednodenní sousedské setkání na zřícenině hradu v Plzni-Liticích, které se uskuteční v sobotu 4. září 2021 odpoledne. Na akci bude vybíráno vstupné. Na programu je vystoupení šermířů, hudebníků se vztahem k Liticím a sboru dětí z místní školní družiny, součástí bude též vinná stezka a stánky s lokálními produkty. Pro děti je připraven bohatý doprovodný program. Souběžně s akcí budou probíhat prohlídky zříceniny hradu Litice s výkladem.

Částkou 25 tisíc korun bude podpořen Plzeňský literární festival 2021, jenž se koná od roku 2015. Předchozích šest ročníků se uskutečnilo pod hlavičkou Střediska západočeských spisovatelů, nyní se organizátorský tým osamostatnil – v lednu letošního roku založil nový spolek. I v tomto ročníku dramaturgie festivalu vychází z výročí letošního roku a z plzeňských reálií. „Náplň festivalu bude zaměřena na Adolfa Loose, jeho klienty a realizace, na českou šlechtu v západních Čechách, na Bohuslava Balbína, Františka Vaváka, Karla H. Borovského a Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. V jednání je též divadelní představení pražské Violy. Pořady jsou naplánovány na konec října a první polovinu listopadu a budou uvedeny v Divadle J. K. Tyla, v Západočeské galerii, dále také v Loosových interiérech, na zámku v Křimicích a ve veřejnosti nepřístupné Freundově vile,“ přiblížila Eliška Bartáková.

Částkou 25 tisíc korun město Plzeň podpoří také projekt paní Heleny Fenclové nazvaný VIETNAM STORIES. Jedná se o výstavu v termínu od 6. do 27. srpna v mázhauzu plzeňské radnice a jejím cílem je přiblížení charakteristických rysů vietnamské kultury a jejich případné přeměny po příchodu do České republiky. Bude sociologickou sondou do běžného života vietnamské komunity v ČR a zároveň má připomenout, jakou nedílnou součástí našich běžných životů tato vietnamská diaspora je. Proslulý fotograf Jindřich Štreit vytvořil fotografický soubor „Vietnam Stories“ aneb jak se žije Vietnamcům v České republice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka