Plzeň se chystá na zářijový mezinárodní veletrh Svět knihy

Společnost Svět knihy chystá ve dnech 20. a 21. září druhý ročník prodejního a literárního festivalu Svět knihy Plzeň v DEPO2015. Letošním mottem je „Střet nebo setkání světů?!“.

Jarní servisní akce AUTO CB

Město Plzeň podpoří veletrh částkou sto tisíc korun, jež by byly použity především na úhradu pronájmu prostor. Návrh schválili zastupitelé města.

„Společnost Svět knihy se rozhodla kromě Prahy zorganizovat ještě jeden, rozsahem menší, knižní veletrh a literární festival. Po důkladné rešerši byla pro realizaci zvolena Plzeň. Prvního ročníku v Plzni se zúčastnilo na šedesát vystavovatelů, kteří nabídli veřejnosti 80 akcí a celou řadu domácích a zahraničních hostů, mezi nimiž je třeba zmínit Mariusze Sczygiela, nejčtenějšího švédského autora Iana Guilloua nebo čínského disidenta Liao I-wu. Význam akce podtrhla také účast sedmi ambasadorů vystavujících zemí i hned napoprvé úctyhodná návštěvnost 8,5 tisíc návštěvníků,“ vysvětlil podporu ze strany města Plzně primátor Martin Baxa.

Druhý ročník Mezinárodního knižního veletrhu Plzeň návštěvníkům nabídne expozice přibližně sedmi desítek nakladatelství napříč celým spektrem, od velkých nakladatelů po specializované či univerzitní, s možností zakoupení knih za nižší než obvyklé ceny. Ze zahraničí přijede několik autorů, z domácích autorů se jich představí na pět desítek. „Plzeňané budou mít možnost setkat se s autorem Antoniem Iturbem, jenž je autorem Osvětimské knihovnice. Vedle toho Svět knihy Plzeň také přinese světové první veřejné uvedení filmu Národní třída na motivy knihy Jaroslava Rudiše,“ doplnil Martin Baxa.

Čestným hostem festivalu bude Polsko. Plzeňský Svět knihy bude první akcí celého literárního česko-polského roku, kdy Česká republika bude hostovat na veletrhu ve Varšavě. Chystá se více než 100 kulturních pořadů – křtů nových knih, scénických čtení, diskuzí, debat, výstav, autogramiád i odborný program pro profesionály, jakož i další bohatý doprovodný a kulturní program.

Centrem akce bude areál DEPO2015, řada akcí ale proběhne i v jiných prostorách v rámci celé Plzně – Loosovy interiéry, Plzeňský Prazdroj apod.

Výročí sametové revoluce se promítne i do programu Světa knihy Plzeň. Dané téma pořadatel akcentuje komiksovou výstavou, ale také větší debatou, na které mimo jiné spolupracuje s Knihovnou Václava Havla.

Svět knihy Praha si za 25 let svého fungování vybudoval mezinárodní renomé. Je průřezovou akcí, na níž se představuje většina relevantních domácích vydavatelství, zahraničních kulturních institutů i ambasád, odborné a profesní organizace, působící v literární branži a knižním průmyslu. Letos akci poprvé navštívilo více než 50 tisíc návštěvníků, vystavovalo zde na 400 vystavovatelů z 30 zemí. Tento formát akce, spojující prodejní veletrh a literární festival, je v České republice unikátní.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka