Plzeň postavila 18 domů se 179 byty v lokalitě Zátiší

Plzeň dokončila svůj největší bytový projekt za posledních 17 let. V lokalitě Zátiší na ploše čtyř hektarů kolem ulic Línská a Kreuzmannova postavila 18 nových třípodlažních bytových domů se 179 byty.

Jarní servisní akce AUTO CB

Projekt financovalo kompletně a výhradně ze svého rozpočtu město Plzeň, které je tímto přístupem v rámci republiky na špici. Byty s dispozicí 1+kk až 4+kk jsou určeny jako dostupné bydlení pro seniory, mladé rodiny s dětmi, osoby s hendikepem, pro pečující o postižené děti, samoživitele a samoživitelky a další skupiny obyvatel. Výběr nových nájemníků už probíhá, někteří si klíče od svého nového domova převzali v pátek 9. září přímo při slavnostní prezentaci hotové čtvrti. Ta město vyšla na 369,3 milionu korun bez DPH.

„Projektem Zátiší ukazujeme ostatním městům a obcím cestu v době, kdy Česko patří mezi země s největší nedostupností bydlení v Evropě. Jde o skvělou práci a jsme v tomto výrazně napřed. Do bytové výstavby z vlastních zdrojů jsme se pustili ve chvíli, kdy ostatní samosprávy vyčkávaly, začínaly řešit přípravu či teprve spouštěly diskuzi o tom, zda začít stavět obecní byty a kde na ně vzít. Přitom toto je téma, které občany zajímá, a já garantuji, že v nejbližších letech Plzeň postaví další stovky vlastních bytů,“ uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář.

Podle náměstka primátora Davida Šloufa, který měl kompletně projekt na starost a stál i u jeho zrodu, Plzeň stavbu financovala ze svého, a to díky penězům z prodeje bytů v lokalitě Sylván, jež stavěla v letech 2002 až 2005 s dotací státu. „Od předání staveniště v Zátiší v únoru 2020 až do kolaudace uběhlo zhruba 2,5 roku. Vloni v červnu jsme takto kolaudovali v rámci první etapy stavby 77 bytů v sedmi domech, nyní máme dokončenou i druhou etapu, kdy jsme dostavěli deset bytových domů s 52 byty o dispozici 1+kk, 46 byty 2+kk a čtyřmi byty 4+kk, celkem tedy 102 bytových jednotek,“ přiblížil David Šlouf. Ten také upozornil, že město má aktuálně vytipováno dalších 12 lokalit, u nichž probíhají takzvané zastavovací studie, připravuje se tedy výstavba dalších stovek bytů. Jedná se o lokality Na Jíkalce, na Světovaru, v Liticích, lokalitu Vejprnická – Skvrňanská, Pařížská, Divadelní a další.

Zhotovitelem Zátiší je sdružení účastníků pod vedením firmy ROADFIN STAVBY, s. r. o., na stavbě se podílela také firma DEKAKOM plus s. r. o. Za město měl projekt na starost Odbor investic Magistrátu města Plzně, výběr nájemníků řeší magistrátní odbor bytový a odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování. Záměr revitalizovat celé území Zátiší, na němž se nacházely po válce provizorně vystavěné a již zcela nevyhovující polodřevěné domy, vznikl v roce 2018 z první studie lokality. K rozhodnutí zahájit revitalizaci pomohly městu i výsledky analýzy prostorové segregace na území Plzně, kterou si město nechalo zpracovat v rámci projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni. Město při vypracování struktury nových nájemníků pracovalo se sociálním geografem Luďkem Sýkorou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Revitalizace Zátiší byla naším sdružením, které tvoří firmy ROADFIN a DEKAKOM, vysoutěžena již na konci roku 2019 a výstavba probíhala v opravdu nelehkém období. První etapa byla poznamenána pandemickými opatřeními v období covidu-19, a bohužel ani druhé etapě se nevyhnuly extrémní vlivy (konflikt na Ukrajině) a následné dopady. Jsem moc rád, že i přes tyto zmiňované okolnosti jsme dokázali zakázku zrealizovat nejen kvalitně a v termínu, ale věřím že i k plné spokojenosti objednatele a budoucích nájemníků. Jako místní firmu nás velice těší, že jen kousek od našeho sídla jsme měli možnost vybudovat takto unikátní projekt týkající se výstavby sociálních bytů, který bude již navždy spojován jak s naším městem, tak i naší firmou,“ uvedl Václav Kotěšovec, jednatel společnosti ROADFIN STAVBY, s. r. o.

„Kromě vlastních bytových domů jsou součástí druhé etapy stavby také komunikace a terénní úpravy, sadové úpravy, veřejné osvětlení a dětské hřiště,“ doplnil David Šlouf. Součástí projektu je i obchod na ploše 118 metrů čtverečních. Byty jsou vybaveny vždy koupelnou a kuchyní s kuchyňskou linkou. Součástí každého bytu je balkón či terasa a sklepní kóje. Měsíční nájemné u bytů bezbariérových, bytů pro seniory a bytů pro osoby se zdravotním postižením bude činit 50 korun za metr čtvereční, pro všechny ostatní byty bude měsíční nájemné v sazbě odpovídající výši nájemného u ostatních standardních bytů ve vlastnictví města Plzně s meziročním nárůstem, jedná se o sazbu 92,07 korun za metr čtvereční.

Město Plzeň všechny své volné nájemní byty (vyjma bytů zvláštního určení) zveřejňuje na webových stránkách www.byty.plzen.eu. Lidé v bytové nouzi, ohrožení ztrátou bydlení či patřící do nejzranitelnějších skupin pak mohou kontaktovat přímo městské Kontaktní místo pro bydlení sídlící v Jagellonské ulici 8, kde s registrací či přihláškou na byt zájemcům pomohou magistrátní úředníci. Kontaktní místo pro bydlení je k dispozici každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin. Na Kontaktní místo pro bydlení je možné se objednat přes rezervační systém Magistrátu města Plzně https://bydleni.rsystem.cz/. V lokalitě Zátiší má již většina bytů své nájemníky, ale i přesto město doporučuje sledovat nabídku volných bytů.

Projekt změnil nejen lokalitu Zátiší, ale mění se i její okolí. V blízkosti mají občané možnost odpočinku v lokalitě Slovanského údolí, pro kterou město zpracovalo územní studii Vejprnický potok. Už loni město začalo s intenzivnější údržbou území, navazovat bude příprava cyklostezky a dalších pěších tras.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka