Plzeň představuje od pátku v mázhausu své purkmistry, starosty a primátory z let 1828 až 1948

Osobnosti, jež stály v čele Plzně od roku 1828 až do února 1948, představí nová výstava v mázhauzu plzeňské radnice. Expozice nazvaná Purkmistři, starostové a primátoři města Plzně v letech 1828 – 1948 je k vidění od 28. října, potrvá do 17. listopadu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jako prvního návštěvníci uvidí posledního „královského purkmistra“ Martina Kopeckého, jemuž vděční Plzeňané postavili v Plzni dva pomníky. Následují purkmistři počínaje Františkem Wankou a konče Matoušem Mandlem. Na výstavě budou představeny reprodukce jejich portrétů namalovaných Josefem Mandlem, bratrem purkmistra Matouše Mandla. Autorem dalšího portrétu, starosty Luďka Pika, je Hugo Boettinger. Pak se již přestaly portréty představitelů města pořizovat.

Realistické portréty, zarámované ve skvostných rámech, byly Západočeským muzeem v Plzni zapůjčeny městu k výzdobě interiérů plzeňské radnice. Většinu z nich však veřejnost nemá možnost běžně spatřit.

Další představitelé města budou na výstavě představeni jen na fotografiích. Jsou to protektorátní vládní komisaři Petr Němejc a Walter Sturm. Dále to je předseda Revolučního národního výboru, velitel povstání Plzeňanů v květnu 1945, a pak primátor Jindřich Krejčík. Následuje Josef Ullrich a poslední primátor před únorem 1949 Karel Křepinský.

foto: www.plzen.eu


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka