Plzeň připomene tři své významné rodáky v Senátu

Bohumila Konečného, Viléma Heckela a Miroslava Horníčka, tři významné rodáky narozené v roce 1918, připomene město Plzeň na akci Den Plzně v Senátu ve Valdštejnské zahradě v sobotu 1. září.

Cílená propagace v Plzni

Vernisáž se uskuteční od 10 hodin. Výstavu doplní bohatý program, jenž nabídne dobovou módní přehlídku, taneční vystoupení Dance by Lion´s, hudbu kapely Pilsner Jazz Band, práci bednářů Plzeňského Prazdroje nebo prezentaci regionálních potravin Plzeňského kraje. Nad plzeňským dnem v Senátu převzali záštitu senátoři Lumír Aschenbrenner a Milada Emmerová. Vstup na akci je zdarma.

„Město Plzeň si v letošním roce připomíná sté výročí vzniku samostatného Československa celoročním projektem ‚Kde domov můj‘. Vzpomínka na přelomový rok 1918 a na naše slavné rodáky, jež spojuje nejen místo a rok narození, Plzeň 1918, ale především hluboké otisky jejich života v jednom století dějin naší země, představíme obyvatelům a návštěvníkům Prahy při již dvanáctém Dnu Plzně v Senátu. Výstava v krásných prostorách Valdštejnské zahrady bude výběrem ze samostatných podzimních výstav plzeňských rodáků a pozvánkou k návštěvě Plzně na mnoho dalších akcí, jež připomenou pány Konečného, Horníčka a Heckela,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa, jenž se zúčastní zahájení výstavy v sobotu 1. září.

„Letošní Den Plzně v Senátu je tematicky věnován třem plzeňským osobnostem, které mají společný rok narození 1918.  Miroslav Horníček i Bohumil ‚Bimba‘ Konečný jsou mi blízcí i tím, že studovali v prostorách stávajícího Gymnázia Mikulášské náměstí, které jsem po mnoha letech navštěvoval i já,“ řekl senátor Lumír Aschenbrenner.

Město Plzeň pořádá Dny Plzně v Senátu již od roku 2005 pravidelně každý rok s výjimkou let 2013 a 2014. Organizátorem výstavy je v letošním roce Odbor prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně. V loňském roce se Plzeň ve Valdštejnské zahradě prezentovala jako město loutkářství, v roce 2016 představila své unikátní prostory světoznámého architekta Adolfa Loose.


Celodenní program Dne Plzně v Senátu v sobotu 1. září:

10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 hodin – hudební vystoupení Pilsner Jazz Band
11.00, 13.30 hodin – dobová módní přehlídka
12.00, 15.30 hodin – taneční vystoupení skupiny Dance by Lion’s
12.30, 14.30 hodin – prezentace regionálních potravin Plzeňského kraje
10.00 – 17.00 hodin – ukázky práce bednářů Plzeňského Prazdroje, prezentace města Plzně a Plzeňského kraje

Bohumil „Bimba“ Konečný, kreslíř a ilustrátor, přispíval svými ilustracemi před válkou i během války do časopisů Ahoj, Rozruch i do Foglarova Mladého hlasatele. Je autorem mnoha časopiseckých obálek, z nichž nejznámější jsou zřejmě jeho obálky s Rychlými šípy z poválečného časopisu Vpřed. Po válce se živil reklamou, komunistický režim mu neumožnil řadu let publikovat.

Vilém Heckel byl vášnivým fotografem a zároveň nadšeným horolezcem. Ve svém oboru dosáhl světové úrovně. Díky jeho výtvarnému talentu, sportovnímu nadání a daru dívat se správným směrem vznikly obrazové publikace a výstavy z expedic, kterými Vilém Heckel přiblížil nedostupné vrcholy běžnému publiku a zároveň zpopularizoval horolezecký sport. Na poslední expedici, která skončila tragicky, vyrazil společně s dalšími horolezci v dubnu 1970 do pohoří Cordillera Blanca v Peru.

Miroslav Horníček byl všestrannou uměleckou osobností. Jako herec, režisér, spisovatel, moderátor, dramatik a výtvarník ovlivnil řadu oblastí kultury. Jeho dětství a mládí je spjato s rodnou Plzní. Svůj vztah k městu na soutoku čtyř řek si uchoval až do konce života a vždy se k Plzni hrdě hlásil.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka