Plzeň připravila mimořádnou výstavu, od čtvrtka ukazuje kolekci děl z artotéky

Jedinečný výběr toho nejlepšího z kolekce své artotéky zpřístupní veřejnosti město Plzeň. Ve spolupráci s Galerií města Plzně připravil magistrátní odbor kultury mimořádnou výstavu, její vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 3. prosince v 17 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Expozice nabídne výběr těch nejlepších děl ze sbírky, již město začalo budovat před 20 lety a která zahrnuje už více než 150 uměleckých děl v celkové hodnotě téměř čtyři miliony korun. Výstavu prací z artotéky viděli Plzeňané naposledy před deseti lety. 

„Kolekce se neustále proměňuje a rozrůstá. Jsou v ní zastoupeni nejvýznamnější umělci plzeňské oblasti, jako jsou například Jiří Patera, Miroslav Tázler, představitelé plzeňské malířské školy 70. – 80. let 20. století neboli takzvaný Paterův kroužek a další. Mezi nejhodnotnější díla celé kolekce patří obraz nazvaný Venuše/Plzeň je žena od Ladislava Sutnara, světového designéra a plzeňského rodáka,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa, pod jehož záštitou se výstava koná.  

Město artotéku začalo v roce 1995 budovat proto, aby evidovalo, uchovávalo a systematicky rozšiřovalo soubor uměleckých děl, která dříve nerozlišeně spadala pod inventární soubor movitého majetku. Zásluhu na vzniku ojedinělého projektu má tehdejší vedoucí odboru kultury Vladimír Líbal, který myšlenku před 20 lety prosadil. „Za dobu své existence se Artotéka města Plzně stala významnou pamětí vývoje plzeňského umění a kulturní historie města,“ uvedla Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně. Aktuálně sbírka čítá 154 děl v celkové hodnotě 3,92 milionu korun. 

Fond uměleckých děl v majetku města je utvářen na základě návrhů odborné komise složené z profesionálních kurátorů, historiků a teoretiků výtvarného umění. Město Plzeň bude v jeho rozšiřování i nadále pokračovat. „V zásadě pasivní soubor uměleckých děl v majetku města se přeměnil v živou sbírku rozmnožovanou systematickými akvizicemi. S ní se veřejnost může seznámit na webových stránkách www.artotekaplzen.cz, kde virtuální galerie umožňuje návštěvníkovi prohlédnout si všechna shromážděná díla a přečíst informace k jejich autorům,“ doplnila Květuše Sokolová. Výběr z kolekce pak nabídne výstava v Galerii města Plzně, která potrvá od 3. prosince do 10. ledna. 

Kromě výstavy nazvané 20 let Artotéky města Plzně bude ve stejném termínu v Galerii města Plzně, konkrétně v podzemním prostoru, k vidění i kolekce exkluzivního porcelánu z Limoges, partnerského města Plzně. Výstava nazvaná Porcelán z Limoges je součástí projektu Limoges – Plzeň „Travel Art“ připraveného ve spolupráci s městem Limoges, společností Esprit Porcelaine, Západočeským muzeem v Plzni a Galerií města Plzně.  Exkluzivně, jen na jeden měsíc, míří do Plzně současná avantgardní designerská tvorba umělců ze sdružení Esprit Porcelaine. Zároveň v Západočeském muzeu mohou milovníci historie a užitého umění navštívit výstavu luxusních historických stolních souprav a dekorativních předmětů ze třinácti porcelánek z francouzského Limoges, které je partnerským městem Plzně od roku 1987. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 03.12.2015 12:19



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka