Plzeň přispěje na deset projektů ze svého fondu životního prostředí

Zastupitelé schválili podporu deseti projektů z Fondu životního prostředí města Plzně v celkové výši 1,171 milionu korun, finanční prostředky půjdou na vybudování záhonů růží v lokalitě Malá hvězda, na revitalizaci Meditační zahrady, úpravu multifunkčního areálu Škodaland, vytvoření bylinkové zahrádky v mateřské škole, ozelenění vnitrobloku a terasy hospicu a další.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mezi žadateli jsou například třetí městský obvod, Správa informačních technologií města Plzně, Biskupství plzeňské, ale i zapsané spolky nebo vydavatelství.

„Částkou 50 tisíc korun zastupitelé podpořili i Hospic sv. Lazara ve Sladkovského ulici. V jeho vnitrobloku se nachází jen betonové parkoviště a kromě terasy je toto místo jediným prostorem, který je klientům dostupný. Současnou zeleň, která vznikla z iniciativy hospicu, tvoří několik keřů a stromů ve dvoře. Projekt proto řeší ozelenění terasy a propojení se zimní zahradou. Zelená zástěna, která vznikne nízkoúdržbovou výsadbou na terase, vytvoří příjemný prostor pro klienty zařízení,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Finanční prostředky ve výši 242.500 korun získá Správa informačních technologií města Plzně, jež zajišťuje provoz šesti stanic monitoringu ovzduší, včetně dodavatelského zpracování získaných dat. Ta jsou předávána Českému hydrometeorologickému ústavu, odkud jsou po zpracování přebírána na městské webové stránky (www.ozp.plzen.eu), kde se veřejnost může seznámit s aktuálními hodnotami kvality ovzduší. Dotace směřuje na částečné pokrytí nákladů spojených se zpracováním dat.

Třetí městský obvod získal dotaci na dva projekty, rekonstrukci záhonů růží v lokalitě Malá hvězda (256.660 korun) a úpravu areálu Škodaland (320 tisíc korun). Zpříjemnit odpočinek v památkové zóně Bezovka má obnova záhonů růží. Odstranění nevyhovujících rostlin a osazení novými zajistí Správa veřejného statku města Plzně, na projektu spolupracuje s odborem památkové péče plzeňského magistrátu. V areálu Škodaland dojde k výsadbě stromů a instalaci sportovních prvků pro streetworkoutové hřiště.

Na revitalizaci Meditační zahrady uvolnili zastupitelé částku 126.500 korun, projekt se týká zmlazení vegetace, prosvětlení prostoru, odstranění přerostlých, suchých, nemocných a náletových dřevin. Z dotace bude také chemicky vyčištěn vodní prvek, čímž dojde ke zlepšení kvality vody pro vysazené ryby. Na vtoku vodoteče bude vybudována jímka, která zabrání erozi půdy a vymílání břehů. Meditační zahrada založená v roce 1960 je oblíbeným místem pro odpočinek, pořádání koncertů, divadelních představení nebo svateb.

Dalšími podpořenými projekty jsou vybudování bylinkové zahrádky pro pedagogické účely (21.812 korun) a instalace zapouštěné trampolíny pro rozvoj hrubé motoriky dětí (42.250 korun), oba projekty se zrealizují ve 27. mateřské škole. Podporu zastupitelů získal i spolek Alpinum klub Plzeň na vydávání výstavního zpravodaje (26.500 korun), čtvrtletník Vítaný host zaměřený na historii, přírodu a tradice v Plzni a Plzeňském kraji (60 tisíc korun) nebo vydání knihy Tropy v srdci Plzně (25 tisíc korun) prezentující akvaristické a teraristické úspěchy zoologické zahrady.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka