Plzeň přivítá šampionát v dřevorubeckém sportu

V sobotu 18. září 2021 proběhne v Plzni MČR ve STIHL TIMBERSPORTS®. Kromě kompletní české špičky Pro Series, za účasti mnohonásobného mistra Evropy a vicemistra světa Martina Komárka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Představí se i čtvrtý z letošní European Trophy, Martin Kalina v dopoledních hodinách se představí také čerstvý juniorský mistr Evropy Matyáš Klíma.

Nejen Matyáše Klímu, ale i ostatní závodníky z evropské špičky juniorů bude možno vidět „v akci“ na Otevřeném MČR juniorů v Plzni, v sobotu 18. září 2021 od 10:00 hodin v amfiteátru PLZEŇ PLAZA. Odpolední čas od 14:00 pak bude patřit závodníkům soutěže Pro Series, z nichž vzejde nový mistr České republiky STIHL TIMBERSPORTS®.
Přestože dřevorubecké závody mají v Evropě kratší historii než v zámoří, můžeme v posledních letech nejen v Česku sledovat obrovský nárůst popularity tohoto sportu. A tomu napomáhají i úspěchy jeho tuzemských zástupců. Tím posledním je právě výkon mladého závodníka Matyáše Klímy, který ukázal, že u nás roste již druhá  to velmi nadějná generace sportovců.

Plzeň Plaza tuto akci nehostí poprvé. „Diváci v Plzni již několikrát ukázali, že timbersportu rozumí a proto věřím, že závodníky dovedou k vynikajícím výsledkům a novým osobním rekordům,“ uvedl Jan Brabec, hlavní organizátor STIHL TIMBERSPORTS® v České republice.

V rámci závodů STIHL TIMBERSPORTS® mají závodníci za úkol zvládnout šest disciplín a přesekat či přeřezat v co nejkratším čase a dle pravidel připravené dřevěné bloky. Ten, kdo nejlépe zvládne „UNDERHAND CHOP, STOCK SAW, STANDING BLOCK CHOP, SINGLE BUCK, SPRINGBOARD a HOT SAW“ se stane novým králem českého STIHL TIMBERSPORTS®. Nenechejte si ujít jeho korunovaci a vyrazte v sobotu 18. září do Plzně.

Matyáš Klíma
* 1998, Žďár nad Sázavou
Matyáš přišel do styku s Timbersports již v útlém věku, na první kemp se však přihlásil až v roce 2016 ve svých 17 letech. Odnesl si z něj spoustu dobrých rad od trenérů, a navíc kamarádství se Stirlingem Hartem z Kanady, který mu je rádcem a mentorem dodnes. Avšak trenérem, který má na Matyáše největší vliv, je jeho otec Leoš Klíma, kterého Matyáš výkonnostně předčil již na Mistrovství ČR 2019. Do soutěže CZECH SERIES se Matyáš poprvé zapojil roce 2017 a v roce 2018 začal sbírat první úspěchy i na mezinárodní Rookie – juniorské scéně – 6. místo na French Rookie Cup a 1. místo na British Rookie Cup. Zatím posledním a největším úspěchem je právě vítězství ME juniorů z letošního roku.

Disciplíny STIHL TIMBERSPORTS® SERIES

Springboard
Adrenalinová disciplína s názvem Springboard vychází z dob, kdy dřevorubci nemohli přepílit mohutné stromy, protože jejich pily byly příliš krátké. Dřevorubci vysekali do stromu kapsu, do které umístili springboard (prkno). Z tohoto prkna ve výšce mohli strom porazit jednodušeji. Sportovní dřevorubci užívají dvou prken. Z prvního prkna se vyseká druhá kapsa, do které se umístí druhý springboard. Teprve z tohoto prkna ve výšce kolem tří metrů závodník přesekává blok o průměru 27 cm upevněný na vrcholu kmene.

STIHL Stock Saw
Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Závodníci používají k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene průměru 40 cm sériově vyráběnou motorovou pilu STIHL MS 661 připravenou od organizátora. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musí být odříznuty kompletní a ve vyznačené výseči o šířce 10 cm, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví po úplném doříznutí druhého kotouče.

Standing Block Chop
Jde o přesekávání stojícího kmene o průměru 30 cm. Disciplína simuluje kácení stromů a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají na míru vyrobené sekery, upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Sekery jsou extrémně ostré a jejich srovnání s žiletkami není vůbec od věci. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ze strany druhé.

Single Buck
Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná se signálem rozhodčího a končí s kompletním odříznutím kotouče z bloku o průměru 46 cm. V této disciplíně rozhoduje rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svoji délku a zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

Underhand Chop
Underhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli přesekávat spadlé stromy na menší, lépe ovladatelné části. Závodníci stojí na ležícím kmeni o průměru 32 cm a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje čas.

Hot Saw
Cílem této disciplíny je odříznutí tří kompletních kotoučů v 15 cm široké výseči z ležícího kmene o průměru 46 cm v co nejkratším čase. Výkon těchto nechlazených speciálů dosahuje až 70 koní a jejich cena je přes 150.000 Kč. Síla, velikost a hluk téměř 25kilogramových motorových pil dělají z Hot Saw jednu z nejatraktivnějších disciplín dřevorubeckých sportů. Při sledování této disciplíny se vám určitě vybaví závody Formule 1.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka