Plzeň prodlouží členství v nadaci Liberation Route Europe

Město Plzeň prodlouží na dobu neurčitou členství v mezinárodní nadaci Liberation Route Europe, která se zabývá popularizací, propagací a prezentací událostí spojených s 2. světovou válkou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dál se zabývá postupem spojeneckých armád od pláží v Normandii po Berlín. Smlouvu s nadací uzavřelo město v roce 2018, její prodloužení schválili zastupitelé 8. února 2021.
  
„Členství v Liberation Route Europe je hodnoceno jako úspěšné, město Plzeň se díky němu dostalo do širšího povědomí zahraničních cestovních kanceláři, agentur a médií. Úspěšně rovněž funguje spolupráce s členy a partnery nadace,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa. Připomněl, že mimo jiné tato organizace podpořila natočením reportáže odhalení pamětní desky Československé samostatné obrněné brigádě, jež Plzeň uskutečnila ve francouzském Arromanches v červnu 2019. Pravidelně též pořizuje reportáže ze Slavností svobody v Plzni. 

„Díky prezentacím v online prostředí se město zviditelnilo nejen u partnerů v západní, střední a jižní Evropě, ale i například v USA, Kanadě, Anglii a ve Švédsku. Dalším z projektů byla i úspěšná kampaň ke Dni veteránů. V roce 2019 byl vydán tištěný průvodce, kde jsou představeni členové a partneři nadace, pravidelně vychází elektronický čtvrtletník s dosahem 100 tisíc čtenářů,“ doplnila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně. Podle ní je v programovém plánu i možnost spolupráce se zahraničními kulturními organizacemi se zaměřením na studenty středních škol a další aktivity.

Nadace Liberation Route Europe vznikla v roce 2008 v Holandsku. Jejím cílem je představení a rozšíření povědomí o lokální historii v jiných zemích, etablování města nebo muzea jako důležité destinace paměťového turismu zaměřeného na 2. světovou válku, propojení vědeckého a historického výzkumu, rozvoj paměťového turismu a spolupráce muzeí, státní správy a samosprávy, výzkumných a vzdělávacích institucí. 

Oficiálně byly aktivity nadace poprvé představeny u příležitosti 70. výročí vylodění spojenců v Normandii v Arromanches v roce 2014. Její služby zahrnují propagaci, prezentaci a zviditelnění historických lokalit v západní, střední i jižní Evropě, realizaci společných mezinárodních projektů s možností finanční podpory Evropské unie, vytvoření speciálního turistického produktu, který přivede turisty a turistické kanceláře, vzájemnou spolupráci a výměnu informací mezi členy a partnery nadace.

V současné době patří mezi partnery této nadace kromě Plzně města a organizace z Holandska, Belgie, Lucemburska, Velké Británie, Itálie, Francie, Německa a Polska. Nadace navíc aktivně spolupracuje s organizacemi z USA, Kanady a Švédska. Roční členský příspěvek města Plzně činí pět tisíc euro (zhruba 130 tisíc korun). 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka