Plzeň rozšíří centrum Dronet, opraví areál bývalé Reo Depony

Areál bývalé Reo Depony v Cukrovarské ulici v Plzni dostává novou podobu. Do tohoto doposud zakonzervovaného objektu se rozšíří technologický park Dronet.

Jarní servisní akce AUTO CB

V současnosti sídlí moderní centrum, v němž se odehrávají aktivity spojené s bezpilotním létáním, ve dvou budovách v sousedícím areálu DEPO2015 a nabízí výrobní halu a kancelářské prostory o výměře 600 metrů čtverečních. Tato kapacita ale není dostačující pro rozšíření spolupráce s dalšími firmami podnikajícími v oblasti dronů, ani pro kooperaci s větším počtem studentů, na něž aktivity Dronetu rovněž cílí.

„Původně jsme plánovali Dronet rozšířit do areálu Světovaru, termín jeho dokončení se ale posunul do roku 2021, takže jsme zvolili řešení, jež zajistí, že stávající firmy i noví zájemci z řad společností zaměřených na výzkum a vývoj v oblasti bezpilotního létání, budou mít i v následujících letech v Plzni velmi kvalitní zázemí a podmínky pro podnikání. Zároveň tímto samozřejmě navýšíme standard pro studenty, budoucí vývojáře a podnikatele v inovacích, kteří s městem spolupracují. Tento krok je velmi důležitý, abychom dokázali udržet vizi, kterou si západočeská metropole zvolila – tedy být tuzemským lídrem v oblasti bezpilotního létání,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Na rekonstrukci areálu bývalé Reo Depony nechalo město již zpracovat projektovou dokumentaci, vizualizaci a do konce prosince vyhlásí veřejnou zakázku. Ta se bude týkat rekonstrukce budovy a dodávky technologií. Na opravu budovy je vyhrazena částka 30 milionů korun včetně DPH, na pořízení technologií 20 milionů korun včetně DPH. „Podáváme žádost o dotaci, která může být schválená maximálně ve výši 50% z uznatelných nákladů, z celkových 50 milionů tedy 25 milionů korun. I kdyby se nám však nepodařilo dotaci získat, město projekt uhradí ze svých zdrojů, zastupitelstvo již schválilo předfinancování projektu z fondu kofinancování dotací, rekonstruovat se tedy začne v nejbližší době. Dodávka technologií proběhne podle plánu v červnu příštího roku,
v srpnu 2018 by pak měla být dokončena oprava budovy,“ dodal Pavel Šindelář. 

Součástí dodaných technologií bude bezpilotní letadlo, speciální senzory pro laserové skenování, kamera s vysokým rozlišením pro vytváření 2D a 3D modelů a hyperspektrální senzor. Kombinace kvalitního portfolia dat a praktických zkušeností pilotů Správy informačních technologií města Plzně nabízí zvláště studentům středních a vysokých škol možnost vyvíjet aplikace sloužící
k zefektivnění činností spojených s drony v průmyslovém sektoru. V západočeské metropoli tak mohou vznikat aplikace zaměřené na inspekční lety, investiční výstavbu, kontrolu objektů, výstavbu infrastruktury a další. Realizace inovativních nápadů může být pro studenty prvním krokem k založení vlastního podnikání. To ve výsledku znamená pro Plzeň větší konkurenceschopnost a značku města znalostní ekonomiky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka