Plzeň rozsvítí vánoční strom na náměstí v neděli

Adventní období zahájí v Plzni slavnostní rozsvícení vánočního stromu v neděli 1. prosince.

Cílená propagace v Plzni

Smrk ztepilý, jenž stojí už od poloviny listopadu na náměstí Republiky, rozsvítí v 18 hodin primátor města Plzně Martin Baxa společně s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Hlavní hvězdou programu bude Roman Vojtek. Kvůli zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků bude omezena doprava v centru města.

„Již tradičně zahájíme společným rozsvícením vánočního stromu advent v Plzni. S radostí sleduji, jak každým rokem více a více občanů a návštěvníků s námi oslavuje přicházející adventní čas. V letošním roce bude mít náš patnáct metrů vysoký smrk kompletně novou výzdobou, která nahradila původní, jež byla již dožilá. Dominovat jí bude bílé světlo ledové barvy. Světelné řetězy na stromě dosahují délky 3,5 kilometru a umožnují postupné rozsvícení stromu po jednotlivých sekcích. Na stromě budou instalovány též blikající LED žárovky, světelné řetězy s efektem padajícího sněhu a na vrcholku bude zářit bílá hvězda,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Slavnostní program začne v 16 hodin vystoupením Junior orchestru, dechového orchestru při ZUŠ Bedřicha Smetany v Plzni. Následovat bude vystoupení plzeňského pěveckého sboru Pilsen Voice, plzeňská dixielandová kapela The Dixie Hot Licks a Plzeňský MLS (malý lidový soubor). V 17:50 hodin přednesou sváteční slovo plzeňský biskup Tomáš Holub a primátor města Martin Baxa. První adventní večer na náměstí Republiky zakončí vystoupení Divadla J. K. Tyla, nejprve se představí Dětský sbor Kajetán, jenž vede sbormistryně Anna Marie Lahodová, s vánočními písněmi. Následovat bude Vánoční muzikálové nebe. Hlavní hvězdou programu rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky bude Roman Vojtek. Programem, který skončí přibližně v 18:40 hodin, provede moderátor Stanislav Jurík.

Zahájení adventu uzavře náměstí Republiky pro veškerou dopravu od 15 hodin do skončení programu. Po celý den nebude také možné parkovat podél celého náměstí včetně parkoviště před radnicí. Omezení se týká i autobusových linek městské hromadné dopravy číslo 20 a 33, které budou odkloněny do sadů Pětatřicátníků. Tramvajové linky č. 1 a 2 budou jezdit bez omezení. V případě vysoké návštěvnosti může dojít ke krátkodobému zastavení provozu těchto tramvají.

Město Plzeň přichystalo na adventní dny i další program. Od soboty 30. listopadu do 22. prosince připravila městská organizace Plzeň-TURISMUS kostýmované adventní prohlídky vánočně vyzdobeným městem, kde se účastníci dovědí zajímavosti nejen o štědrovečerních tradicích, ale i o plzeňských betlémech. Více informací k adventním prohlídkám najdou zájemci na webu www.visitplzen.eu. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru nebo online na www.plzenskavstupenka.cz. Sraz účastníků je vždy před infocentrem na náměstí Republiky 41 vedle radnice.

Od soboty 14. prosince do neděle 22. prosince bude v mázhauzu plzeňské radnice opět úřadovat vánoční pošta. Vánoční pošťák bude prodávat vánoční pohledy opatřené originálním Ježíškovým razítkem. Denně bude k dispozici od 10 do 16 hodin.

V mázhauzu plzeňské radnice bude od 10. prosince do 6. ledna k vidění fotografická výstava Krásy plzeňských kostelů. Její součástí bude i Velký plzeňský betlém, který se rok od roku rozrůstá o další postavičky představující občany Plzně a jejího okolí na cestě do Betléma.

Správa veřejného statku města Plzně nabízí i letos prodej vánočních stromků a ryb. V areálu městských sádek pod rybníkem Košinář bude zahájen prodej vánočních stromků (borovice černá/ lesní a smrk) v sobotu 7. prosince, vždy od 10 do 17 hodin. Ryby se začnou prodávat od pondělí 16. prosince v době od 10 do 17 hodin. Prodej bude ukončen vyprodáním zásob.

V pondělí 23. prosince od 15 hodin popřeje krásné vánoční svátky osobně Plzeňanům primátor Martin Baxa před katedrálou sv. Bartoloměje a nabídne něco pro zahřátí a vánoční cukroví u příležitosti rozdávání betlémského světla, které Plzeňanům každoročně přivážejí skauti.

Adventní program připravila také Plzeňská diecéze. Adventní půlhodinky s varhanními improvizacemi se budou konat každou neděli od 15 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Kromě toho mohou zájemci každou adventní neděli v 6:45 hodin navštívit mši se zpěvem rorátů v podání Plzeňského literátského bratrstva. Soubor Ritornello uvede v koncertním provedení roráty v pondělí 2. prosince od 19 hodin v kostele ve Františkánské ulici.

Letošní novinkou je průvod Půjdem spolu do Betléma, kdy sochu malého Ježíška přenese biskup Tomáš Holub od budovy biskupství a uloží jej do jeslí, které jsou součástí dřevěného betléma na náměstí Republiky. Stane se tak v úterý 17. prosince od 18 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 30.11.2019 10:27



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka