Plzeň se chystá na návštěvu ministra zahraničních věcí USA Mikea Pompea

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštíví v úterý 11. srpna 2020 společně s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Šéfové české a americké diplomacie budou jednat o bezpečnostní spolupráci mezi ČR a USA, obchodních tématech a mezinárodních vztazích s důrazem na Čínu a Rusko.

Návštěvu Plzně zahájí ministři Petříček a Pompeo návštěvou Patton Memorial Pilsen. Pokračovat budou u památníku Díky, Ameriko!, kde si připomenou 75. výročí konce 2. světové války a osvobození Plzně americkými vojáky. Návštěva bude zakončena jednáním v pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Plzeň se na návštěvu amerického ministrazahraničí Mikea Pompea intenzivně připravuje. Rozhodnutí šéfa americké diplomacie zavítat v úterý 11. srpna 2020 do Plzně vnímá město jakoobrovskou poctu. Mike Pompeo v západočeské metropoli položí květiny u památníku Díky, Ameriko! a pronese při tépříležitosti projev. Za českou stranu bude přítomen ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Svou cestu do Plzně zvažoval Mike Pompeo již dříve, a to u příležitosti letošních květnových oslav 75. výročí osvobození města americkou armádou. Plány zmařila pandemie koronaviru. Plzeň nakonec oslavy osvobození uskutečnila, a to prostřednictvím unikátního sedmihodinového on-line vysílání.

„Jsem hrdý na to, že si Mike Pompeo vybral k návštěvě právě Plzeň, která je tolik propojená s americkou historií. Každoročněsi květnovými slavnostmi připomínáme těžce získanou svobodu, kterou nám právě američtí vojáci v květnu 1945 přinesli. O to více, že jsme o ni záhy přišli. Plzeňané jsou vděční za možnost si osvobození připomínat a radují se ze setkánís veterány. Návštěva Mikea Pompea význam těchto událostí posiluje a pronás jako Českou republiku je důležité si připomínat, že naše dějiny jsou s těmi americkými propojeny,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa.

Primátor také uvedl, že Plzeň letos v lednu uskutečnila svou dosud největší prezentaci ve Spojených státech amerických. Pětidenní cestou do Washingtonu a New Yorku, při níž plzeňská delegace zvala na květnové Slavnosti svobody. Zástupci města díky spolupráci s CzechTourism představili Plzeň dvěma desítkám amerických médií, navázali diplomatické styky s velvyslanectvím ČR v USA, a právě také s Ministerstvem zahraničních věcí USA, propojili své PR s Českým centrem CzechTourism v New Yorku a také s ambasádou ČR veWashingtonu. Plzeň reprezentovali náměstek primátora Michal Vozobule a radní Lucie Kantorová. „Jsem přesvědčen, že zejména tyto aktivity posílily význam důležitých historických milníků a představily Slavnosti svobody právě za oceánem, v domově veteránů, kteří osvobozovali Plzeň,“ dodalprimátor Martin Baxa.

Plzeň se vojáků s bílou hvězdou dočkala 6. května 1945 a stala se posledním velkým městem, které na evropském kontinentu osvobodila 3. americká armáda generála George Pattona. Památka bojujících nebo padlých Američanů byla po roce 1948 znevažována a jakékoliv oficiální oslavy příchodu americké armády do Plzně byly až do roku 1989 nemyslitelné. Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Na Slavnosti svobody přijíždějí desítky tisíc lidí z celého světa.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.08.2020 10:29



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka