Plzeň se poprvé připojila k Mezinárodnímu dni epilepsie

Město Plzeň se pravidelně připojuje k celosvětovým i tuzemským akcím, které mají za cíl upozornit na významná společenská i zdravotní témata.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jsou to například osvětové kampaně Česko svítí modře v rámci dubnového Světového dne zvýšení povědomí o autismu či listopadový Světový den předčasně narozených dětí. Letos se Plzeň poprvé zapojila do projektu Mezinárodního dne epilepsie, jenž připadá na druhé pondělí v měsíci únoru, tento rok tedy na pondělí 8. února.

„Město Plzeň se letos poprvé zapojilo do aktivit Mezinárodního dne epilepsie v duchu motta pro tento ročník Rozsviťme světlo za epilepsii. Připojili jsme se tak k celorepublikové kampani neziskové organizace EpiStop, která na území České republiky tuto aktivitu organizuje a dlouhodobě se věnuje problematice epilepsie, jednoho z nejčastějších neurologických onemocnění,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Epilepsie se může projevit v jakémkoliv věku, ale člověk s epilepsií může žít zcela plnohodnotný život s minimem omezení. I na tuto skutečnost má upozornit únorový Mezinárodní den epilepsie. Proto se v našem městě rozsvítily symbolicky fialovou barvou dvě významné budovy spojené s lokálním společenským a kulturním životem – budova Nového divadla a areál DEPO2015,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

V letošním roce se do fialové barvy rozsvítila i další místa v České republice, například Petřínská rozhledna, Žižkovská televizní věž a Tančící dům v Praze či Mahenovo divadlo v Brně.

Světový den epilepsie v České republice se tak snaží upozornit na fakt, že téměř 400 tisíc Čechů za svůj život zažilo epileptický záchvat a více než 80 tisíc obyvatel v naší zemi žije s aktivní epilepsií. Kvůli obavám z případného záchvatu se tito pacienti často omezují ve svých volnočasových aktivitách i ve sportu, přičemž právě jakákoliv fyzická aktivita prokazatelně průběh epilepsie zlepšuje.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka