Nechte se očkovat, nabádá Plzeň. Podle primářky je vakcína bezpečná

Plzeň spouští první fázi kampaně, jež má podpořit občany při rozhodování nechat se očkovat proti covid-19.

Cílená propagace v Plzni

Nyní město cílí zejména na občany ve věku 70 a více let, pro než jsou určeny první dodávky vakcín v ČR. Součástí kampaně je nový videospot, jehož tváří se stali manželé Šteifovi z Plzně, oba ve věku přes 90 let. Lidé spot uvidí na sociálních sítích i v regionální televizi, stejně tak si příběh manželů přečtou v tištených médiích.
 
„Manželé Šteifovi se do Fakultní nemocnice Plzeň pro první dávku vakcíny vypravili hned v prvních dnech zahájení očkování. Velmi jim děkuji za to, že se stali tváří naší kampaně, že nám pomohou ukázat, jak samotné očkování probíhá, jak je zorganizováno a děkuji jim i za to, že nám po pár dnech zprostředkovali své pocity. Plzeň chce být ‚proočkovacím‘ městem, jedině vakcína je podle mého názoru možností, jak se postupně vrátit zpět k běžnému životu,“ uvedl primátor Martin Baxa.
 
„Kamera ve videospotu provází oba manžele z jejich bydliště do očkovacího centra ve Fakultní nemocnici Plzeň na Borech, snímá očkování i jejich návrat domů, poté je zachycuje i o několik dnů později. Lidé spot uvidí nejen na sociálních sítích, ale také v regionální televizi. Zájem o něj projevila i Fakultní nemocnice Plzeň, jež nám umožnila očkování natáčet,“ přiblížila vedoucí kanceláře primátora Běla Bakulová, jež má na starost „proočkovací“ kampaň města a stojí za nápadem na vznik spotu i jeho zajištěním.
  
„Pro mě je očkování proti nemoci covid-19 teď jedinou možností, jak si udržet zdraví a sílu do dalšího života. Pomůže nám k rovnováze a návratu do normálu. Nevěřím totiž, že nás tato nemoc opustí úplně a nevíme, co nás dalšího ještě čeká. Doufám, že ubyde i těch, kteří jsou proti očkování. My s manželem jsme se nechávali očkovat i proti běžné chřipce, vždycky se nám to vyplatilo. Mohu říci, že jsme vždy chřipkovým obdobím prošli dobře a bez nějakých potíží. Doufáme, že teď to bude také tak. Jsme rádi, že se nějaké světýlko na konci tunelu objevilo. Snad i díky očkování budeme co nejvíce soběstační a budeme si užívat zbytek života,“ uvedla devadesátiletá Markéta Šteifová. Ani u ní, ani u jejího o čtyři roky staršího muže se po očkování neobjevily žádné potíže.
 
Podle primářky Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň Jany Váchalová, která se natáčení spotu také zúčastnila, jsou senioři nejvíce ohroženou skupinou. „Většina seniorů žila v době, kdy se vyskytovala velmi nebezpečná infekční onemocnění, která zabíjela. Příkladem mohou být pravé neštovice. Všichni víme, že očkováním se podařilo toto onemocnění zcela vymýtit. Proto si myslím, že právě senioři by s vakcinací a vůbec s přesvědčením nechat se očkovat neměli mít problém. Vakcína je opravdu bezpečná, podle mého názoru velmi povedená, na podobné bázi jsme si přáli mít vakcínu již dlouhou dobu. Nyní je k dispozici, z čehož máme opravdu velkou radost. Věříme, že to pomůže,“ řekla primářka Jana Váchalová. Právě k nim na kliniku se dostávají od jara loňského roku závažné případy nemoci covid-19, a právě tým lékařů, sester a dalšího personálu se pod jejím vedením snaží už více než rok fyzicky i psychicky náročnou situaci zvládnout.

Kromě videospotu Plzeň spustila i rozsáhlou kampaň ke službě, kterou zajišťuje prostřednictvím Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM na speciální lince 374 780 960. „Aby se o této službě dozvěděli úplně všichni senioři v Plzni, spustili jsme kampaň v regionální televizi a rádiích a roznesli tisíce letáků do lékáren, obchodů, prostě všude tam, kde se senioři pohybují. Jakmile bude víc vakcíny, nabídneme pomoc i dalším skupinám občanů,“ doplnil primátor Martin Baxa.
Že nabídka pomoci města funguje, dokazují počty zájemců, kteří volají na linku do TOTEMu. „Od spuštění 18. ledna do úterý 17. února 2021 v telefonním centru přijali 1206 hovorů, zaregistrovali 1326 požadavků, zajistili registraci očkování pro 365 osob - 109 osob prošlo vakcinací a z toho 48 seniorů doprovodili přímo k samotnému očkování,“ přiblížil primátor Martin Baxa.

Vakcína proti covid-19 je bezpečná a velmi povedená, říká primářka infekční kliniky z Plzně

Lékařka Jana Váchalová je primářkou Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň. Právě na tuto kliniku se dostávají od jara loňského roku závažné případy nemoci covid-19, a právě tým lékařů, sester a dalšího personálu se pod jejím vedením snaží už více než rok fyzicky i psychicky náročnou situaci zvládnout. Jak se dívá na možnost očkování i jak složitý je samotný proces, odpověděla pro Radniční listy města Plzně.

V rámci očkování přicházejí jako první na řadu nejstarší občanénad 80 let. Jak důležité je pro ně očkování?

Senioři jsou nejvíce ohroženou skupinou. Ukazuje nám to i zkušenost z naší infekční kliniky, kde v podstatě s covidem bojujeme už od jara loňského roku. Staří lidé jsou opravdu ohroženi nejtěžším průběhem a často bohužel na onemocnění doplatí i životem. Podle mého názoru je proto navržená strategie očkování v České republice v pořádku, očkování může seniory zachránit. Tím, že se sníží počet covid pozitivních pacientů, kteří potřebují hospitalizaci, pomůže to odlehčit nemocnicím, které jsou v současné době velmi přetížené.

Jak složitý je proces očkování?

Samotná vakcinace je otázkou pár minut, jde to poměrně rychle. U skupiny starších občanů může být vše o trochu pomalejší, ale jsme na to připraveni. Máme připravený personál, který seniorovi pomůže. Spíše apelujeme na správnou observaci po očkování. To znamená, že opravdu dbáme na to, aby byl pacient po dobu půl hodiny po očkování pečlivě hlídán a pozorován, aby se nic nestalo.

Co by mělo přesvědčit seniora, který ještě například s očkováním váhá a není rozhodnut?

Většina seniorů žila v době, kdy se vyskytovala velmi nebezpečná infekční onemocnění, která zabíjela. Příkladem mohou být pravé neštovice. Všichni víme, že očkováním se podařilo toto onemocnění zcela vymýtit. Proto si myslím, že právě senioři by s vakcinací a vůbec s přesvědčením nechat se očkovat neměli mít problém. Vakcína je opravdu bezpečná, podle mého názoru velmi povedená, na podobné bázi jsme si přáli mít vakcínu již dlouhou dobu. Nyní je k dispozici, z čehož máme opravdu velkou radost. Věříme, že to pomůže.

Plzeňanka Markéta Šteifová (90 let): S očkováním proti covid-19 jsem ani chvíli neváhala

Devadesátiletá Plzeňanka Markéta Šteifová ani chvíli nepochybovala, zda se nechat očkovat proti onemocnění covid-19. Do Fakultní nemocnice Plzeň se pro první dávku spolu s manželem, jenž v lednu slaví 94. narozeniny, vypravila hned v prvních dnech zahájení očkování. Bez obav a s velkou nadějí.

Koronavirová krize přinesla pro celouspolečnost omezení, která trvají už skoro celý rok. Jak jste tento čas trávili vy s manželem?

Ono to stáří vás omezuje tak jako tak. Snažili jsme se chodit na procházky, abychom nějakým způsobem zaměstnali tělo. Máme tu výhodu, že bydlíme na Košutce, takže máme přírodu blízko. A pokud jsme byli doma, tak jsme se věnovali četbě, sledovali jsme dění kolem nás, a to nejen zprávy, ale i třeba novinky ze světa vědy a techniky. Ale snažili jsme se zaměstnat i jinak, protože to období bylo dlouhé, a tak například manžel opravoval poškozené a odložené věci. Takže tak nějak nám ubíhal čas, společně zvládneme skoro vše!

Rozmýšlela jste se dlouho, zda se nechat očkovat?

Pracovala jsem celý svůj profesní život jako dokumentaristka v plzeňské fakultní nemocnici, takže vlastně díky své profesi si myslím, že naše zdravotnictví je dobré a umí pomoci. Pro mě je očkování proti nemoci covid-19 teď jedinou možností, jak si udržet zdraví a sílu do dalšího života. Pomůže nám k rovnováze a návratu do normálu. Nevěřím totiž, že nás tato nemoc opustí úplně a nevíme, co nás dalšího ještě čeká. Doufám, že ubyde i těch, kteří jsou proti očkování. My s manželem jsme se nechávali očkovat i proti běžné chřipce, vždycky se nám to vyplatilo. Mohu říci, že jsme vždy chřipkovým obdobím prošli dobře a bez nějakých potíží. Doufáme, že teď to bude také tak. Jsme rádi, že se nějaké světýlko na konci tunelu objevilo. Snad i díky očkování budeme co nejvíce soběstační a budeme si užívat zbytek života.

Co máte v plánu po očkování?

Doufám, že se uvidíme s rodinou, to je něco, co hodně postrádáme. Byli jsme v kontaktu prostřednictvím telefonů, ale těmi si podle mě lidé jen tak předávají nějaká sdělení, ale nevedou spolu hovory. Takže se těšíme na rodinná setkání.

Jak jste očkování proti covid-19 snášeli?

Řekla bych, že velmi dobře. Ani u mě, ani u manžela se neprojevily žádné vedlejší účinky, očkování tak u nás proběhlo zcela bez reakce. Pocítili jsme zároveň velkou úlevu a naději, že nás virus neporazí. Tak trochu se cítíme odměněni za to, že jsme dodržovali všechna opatření a nenakazili se.

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka