Plzeň spustila aplikaci Digiškolka, usnadní komunikaci mateřinek s rodiči

Město Plzeň konstantně pracuje na aplikování chytrých technologických řešení do běžného života. Jedním z takových příkladů je i aplikace Digiškolka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta nově usnadňuje komunikaci všech, více než čtyřiceti městských mateřských školek s rodiči. Kromě toho má i další funkcionality, jež usnadňují pedagogům rutinní práci. Odborníci mají navíc s aplikací další plány, v budoucnu by měla například optimalizovat proces zápisů do mateřských škol.

„Snažíme se využít moderní technologie tak, abychom co nejvíce zvýšili komfort Plzeňanů v nejrůznějších životních situacích a etapách. Mít co nejlepší přehled o dítěti, komunikovat s pedagogy efektivní formou, to je pro každého rodiče jistě důležité. Víme, že aplikace bude reálně přínosná, na podobném principu jako Digiškolka totiž funguje na plzeňských základních školách již léty prověřená a pozitivně hodnocená aplikace Škola OnLine. Obecně je Plzeň výjimečná tím, že se prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně centrálně stará o technické zajištění všech jím zřízených mateřských a základních škol, to rozhodně není standard,“ řekl primátor Martin Baxa.

Podle odborníků ze Správy informačních technologií města Plzně nasazení aplikace vyplynulo z požadavků doby covidové, kdy vzrostla potřeba možnosti komunikovat s rodiči v reálném čase. „Můžeme si představit celou řadu situací, kdy je rychlá a efektivní komunikace potřebná. Například zdržení na školním výletě, změna v naplánované akci, v podstatě cokoliv, co přijde takzvaně neplánovaně a je důležité o tom ihned informovat. Díky aplikaci stačí pár kliknutí a rodiče jsou v obraze. To samé platí i obráceně, směrem od rodičů k pedagogům, omluvit dítě už nemůže být snazší,“ uvedl Bohuslav Horais, ředitel úseku Podpora uživatelů Správy informačních technologií města Plzně.

Odborníci navíc přidali i další funkce, jejich cílem bylo sjednocení více záležitostí do jedné aplikace. Digiškolka proto nabízí celou řadu funkcí, obsahuje evidenci dětí, kontakty na rodiče, seznam učitelů, plánování rozvrhu a výuky, tiskové a exportní výstupy jak pro vlastní potřebu, tak pro účely MŠMT ČR. Zjednodušuje práci s dětmi z hlediska evidenčních povinností, komunikaci s rodiči na jednom místě, povinné výstupy pro nadřízené orgány a podobně.

Aplikace je navíc uživatelsky přívětivá, je upravena přímo pro prostředí mateřských škol a práci s ní se lze snadno naučit. „Je přehledná, neobsahuje zbytečnosti, je sestavena tak, aby pokud možno naváděla uživatele co nejjednodušeji k danému cíli. Pro koncové uživatele jsme řešili školení, nahráli jsme webináře, díky nimž si mohou připomenout postupy, které nepoužívají denně. Aplikace je jednoduchá na ovládání a věřím, že mateřským školám v mnoha ohledech usnadní práci,“ vysvětlil Miroslav Nozar, vedoucí oddělení podpory ZŠ a MŠ Správy informačních technologií města Plzně.

S Digiškolkou mají odborníci plány i do budoucna. „Chtěli bychom využít tuto aplikaci pro zápisy do mateřských škol. Kromě toho by v návaznosti na aplikaci Škola OnLine mělo být možné přeposlat již jednou pořízená data z mateřinky do prostředí základní školy, kam žák nastoupí po zápisu. Rádi bychom také dosáhli přesahu směrem k Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně, a to tím způsobem, aby bylo možné skrze aplikaci snadno předávat statistická data,“ uzavřel Bohuslav Horais.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka