Plzeň uctila památku obětí válek, ve čtvrtek začínají Slavnosti svobody

Ve středu 5. května si město Plzeň připomnělo památku padlých vojáků, kteří osvobodili západní Čechy včetně Plzně. Uctilo i Plzeňany, kteří zahynuli při květnovém povstání v roce 1945.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vzpomínkový akt před budovou Českého rozhlasu na náměstí Míru, podobně jako vloni, se uskutečnil v komorním obsazení bez přítomnosti veřejnosti. Společně s primátorem Plzně Martinem Baxou uctili památku senátor Miroslav Plevný, zástupci centrálního městského obvodu, hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová a zástupci spolků. Slavnosti svobody 2021, které se musely přesunout do online prostředí, začínají 6. května, bohatý program nabídnou až do neděle 9. května.

Květiny položili zástupci senátu, města, kraje a spolků ve středu 5. května ke třem památníkům umístěným na náměstí Míru. Největší z nich, stojící uprostřed prostranství před Českým rozhlasem, je věnován obětem první a druhé světové války, další připomíná letce padlé ve druhé světové válce a třetí památku Plzeňanů padlých při květnovém povstání v roce 1945.

„Když jsme v loňském roce museli zrušit velkolepý program k 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou a přesunout ho na rok 2021, nenapadlo mě, že budu muset letos na jaře opět rozhodnout o zrušení slavností a jejich přesunutí do online prostředí. Velmi nás mrzí, že se již druhým rokem nemůžeme setkat s našimi osvoboditeli jak ze Spojených států amerických, tak z Belgie. Malou náhradou bude alespoň spojení s veterány přes internet,“ uvedl v předvečer zahájení Slavností svobody 2021 primátor města Plzně Martin Baxa. „Pietní akt na náměstí Míru byl každoročně součástí Slavností svobody, kdy se ho účastnili američtí i belgičtí veteráni. I když se zde nemůžeme sejít jako obvykle, považuji za důležité uctít za město Plzeň památku válečných hrdinů, kteří bojovali za naši svobodu,“ doplnil.

V úterý 4. května proběhl pietní akt za padlé letce RAF na Habrmannově náměstí u pamětní desky na budově bývalé konzervatoře, pietní akty na území čtvrtého městského obvodu pokračovaly i ve středu 5. května, a to v Újezdě a na střelnici v Lobzích, kde město společně s obvodem uctilo oběti války a padlé v první a druhé světové válce.

Primátor Martin Baxa se zároveň ve středu 5. května odpoledne zúčastnil pietního aktu v Dýšině, v podvečer položil květiny k pomníku sedmi letcům RAF u sokolovny na Karlově, který byl odhalen v roce 2018. Pomník nese jména Oldřicha Hořejšího, Stanislava Peroutky, Miloslava Petra, Karla Pošty, Jiřího Schwarze, Viléma Soukupa a Jindřicha Zářeckého, všichni tito letci se právě na Karlově narodili.

Slavnosti svobody 2021 nabídnou program od čtvrtka 6. do neděle 9. května především v online prostředí, ale některé z chystaných aktivit se přesto odehrají venku, s respektem k platným protiepidemickým opatřením. Jednou z nich budou nedělní přelety vojenských historických letounů brázdících nebe nad celou Plzní tak, aby je bylo možné sledovat z domova nebo z jeho blízkého okolí, a to od 14 hodin. Nad Plzní se předvedou i letouny, které používá Armáda České republiky v současnosti. Ve Smetanových sadech je k vidění výstava Svoboda nebyla zadarmo autorů Ivana Rollingera a Karla a Davida Foudových. Město také připravilo stezku Cesta ke svobodě, která odkazuje na události a místa spojená s koncem druhé světové války a osvobozením americkou armádou. Trasa je dlouhá zhruba 10 kilometrů a je možné si ji projít i po částech. Více informací naleznou zájemci na webu https://www.slavnostisvobody.cz/. Sadový okruh díky spolupráci s kluby vojenské historie nabídne výstavu jednotlivých kusů vojenské historické techniky, a to od pátku 7. do neděle 9. května. Úplnou novinkou v programu Slavností svobody je autokino DEPO2015. Nabídne britsko-česko-francouzský film Anthropoid a česko-slovenský film režiséra Václava Marhoula Tobruk. Vstupenky lze zakoupit na www.plzenskavstupenka.cz.

Online studio Slavností svobody bude vysílat od 6. do 9. května. Diváky živě zavede ke vzpomínkovým aktům u památníků, připomene historické události, nabídne vysílání zajímavých dokumentů, rozhovorů a on-line setkání s americkými a belgickými veterány. Odvysílá rovněž reportážní pořady, kterými provede herec Lukáš Langmajer, vnuk amerického vojáka a plzeňský rodák. Program on-line studia doplní atraktivní hudební vstupy. Pozvání přijaly kapely The Dixie Hot Licks, CBC Big band s hosty Evou Kleinovou a Daliborem Gondíkem, Pilsner Jazz Band, Samson a jeho parta, Ondřej Havelka and His Melody Makers a v podání Plzeňské filharmonie zazní například koncertní Pochod generála G. S. Pattona od Otakara Pihrta, Dvořákova Novosvětská či Gershwinova Rapsodie v modrém. Součástí nedělního studia bude i retro scéna, která diváky přenese do atmosféry oslav osvobození.

Online přenos bude možné sledovat na Facebooku Slavnosti svobody, Plzeň.eu, Plzeň2015 a na YouTube města Plzně. Přenos město bude sdílet i na webu www.slavnostisvobody.cz, kde je také podrobný program. Pořad bude vysílat PlzeňTV.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka