Plzeň udělala první velký krok k revitalizaci své knihovny

Hotová je architektonicko-provozní studie revitalizace hlavní budovy Knihovny města Plzně v ulici Bedřicha Smetany 13. Vypracovali ji plzeňští architekti Jaromír Veselák a Jan Toman a je prvním velkým krokem k rozsáhlé přestavbě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta zlepší služby, jež knihovna poskytuje, a umožní rozvoj její komunitní činnosti. Přeměna knihovny by měla začít v nejbližších letech a město Plzeň ji uhradí i díky přislíbené dotaci z výzvy ITI Strategie Plzeňské aglomerace 2021-2027.

„Naše Knihovna města Plzně patří k největším zařízením svého typu v republice. Od svého vzniku se však potýká s nedostatečnými prostory budovy v ulici Bedřicha Smetany. Ta je totiž situována na velmi dobře dostupném místě v centru města a denně ji tedy navštíví okolo pěti set čtenářů. Její prostory a zázemí však nevyhovují potřebám uživatelů, zaměstnanců ani knižního fondu. Je proto nutné knihovnu revitalizovat, aby odpovídala standardům 21. století,“ uvedla radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. Upozornila, že největší proměnou by měl projít prostor Ústřední knihovny pro dospělé v přízemí a také prostor podkroví, kde by díky půdní vestavbě měl vzniknout multifunkční sál s klubovnou pro komunitní aktivity a malou střešní terasou. Navrhované úpravy se však v určité míře dotknou všech šesti podlaží od sklepa až po půdu.  

„Plzeňští architekti Jaromír Veselák a Jan Toman studii zpracovali ve spolupráci s námi knihovníky. Úkolem bylo prověřit možnosti rozvoje stávající budovy a navrhnout nové funkční prostorové uspořádání, které bude odpovídat standardům 21. století. Knihovna pak bude moci lépe reagovat na nejnovější trendy v poskytování služeb občanům, rozvíjet komunitní činnost a stát se jedním z vyhledávaných prostorů pro setkávání, sdílení zkušeností a komunikaci. A jednou z priorit je s ohledem na imobilní občany a seniory i odstranění bariér,“ řekla ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová. 

Budova v ulici Bedřicha Smetany 13 je nemovitou kulturní památkou a zároveň je součástí Městské památkové rezervace Plzeň. Byla postavena v roce 1914 architektem Ludwigem Tremmlem a stavitelem Františkem Němcem st. a původně sloužila jako Anglo-rakouská banka. Jako součást řadové výstavby téměř neumožňuje přístavbu. Knihovna ji užívá od druhé poloviny 50. let minulého století. Veřejnosti v ní slouží Ústřední knihovna pro dospělé, Ústřední knihovna pro děti a mládež, Studovna a informační služby, Polanova síň. Ve zbylé části sídlí vedení organizace, ekonomicko-provozní úsek vč. knihařské dílny a údržbářské dílny, úsek IT, Oddělení nákupu a zpracování knihovních fondů a Oddělení styku s veřejností.

Studie, která získala všechna potřebná stanoviska, včetně vyjádření památkářů, se v příštím roce stane podkladem k vypsání soutěže na projekt stavby. Vlastní realizace stavebních úprav by mohla proběhnout v letech 2025-2026. Náklady na revitalizaci by měly podle současných odhadů činit necelých 100 milionů korun, z dotačního programu v rámci výzvy ITI Strategie Plzeňské aglomerace 2021-2027 je přislíbeno až 70 milionů korun.  

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka