Plzeň umožní rekonstrukci a rozšíření záchranné stanice živočichů

Záchranná stanice živočichů Plzeň funguje v Plzni na adrese Zábělská 75 ve čtvrtém městském obvodu na Doubravce již 30 let.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeňští ochránci chtějí vybudovat nové léčebné zařízení, které by odpovídalo současným normám a mohlo i nadále sloužit pomoci zvířat. Překážkou byl doposud Územní plán Plzně. Proto zastupitelé schválili zahájení pořizování Změny č. 3 Územního plánu Plzeň.

„Důvodem pro pořízení třetí změny Územního plánu Plzně je zájem města umožnit modernizaci, rekonstrukci a rozšíření stávající Záchranné stanice živočichů Plzeň v části lokality 4_47 Chlum – Zábělá. Tato lokalita je vymezená v územním plánu jako plocha přírodní, která neumožňuje navrhované využití. Část lokality je navržena ke změně tak, aby byla umožněna právě rekonstrukce zázemí záchranářů. Zpracovatelem změny bude Útvar koncepce a rozvoje města Plzně, který byl rovněž zpracovatelem územního plánu. Předpokladem je, že touto změnou nedojde ke změně jeho koncepce,“ vysvětlil první náměstek primátora Pavel Bosák.

„Zastupitelé města v letošním roce schválili převod pozemku, na kterém stojí záchranná stanice, za symbolickou korunu, nyní jsme odstranili další administrativní překážku v podobě zahájení pořizování změny Územního plánu Plzně. Město záchrannou stanici živočichů podporuje finančně, letos obdržela 620 tisíc korun na činnost a odborný servis, který zvířatům i obyvatelům města poskytuje, na příští rok jsme schválili stejnou částku. Budeme se snažit podpořit také projekt nového zázemí ochránců zvířat,“ doplnil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

„Po 30 letech potřebujeme nové léčebné i chovatelské zázemí s většími voliérami a ošetřovnou včetně sociálního zázemí a šatny, tak abychom splňovali současné předpisy a normy,“ řekl Karel Makoň, předseda spolku DES OP – Záchranná stanice živočichů Plzeň. Připomněl, že již před třemi lety chtěli vybudovat novou stanici zcela na zelené louce, která by vyrostla zhruba půl kilometru od současné. „Měli jsme zpracovanou i studii, vybudovali bychom prvotřídní zařízení, ale vzhledem k současné ekonomické situaci, to za původních cca 30 až 40 milionů nevybudujeme. Proto se ze záměrem vracíme zpět na stávající adresu a řešíme celkovou rekonstrukci, modernizaci a rozšíření stávajícího léčebného areálu. Za výhodu považujeme i to že po třiceti letech činnosti víme úplně přesně co chceme a zároveň usilujeme i to, aby nové zařízení bylo funkční provozně i ekonomicky udržitelnou chloubou našeho města a kraje,“ doplnil Karel Makoň.

Záchranáři nahradí současné dřevěné objekty novými většími, které budou zděné. Ve dvou objektech vznikne provozní místnost, sklady, sociální a technické zázemí, ošetřovna, dílna vše se zelenou střechou. Navazovat budou venkovní expozice a voliéry. „V letošním roce budeme mít hotový projekt. Odhadované náklady jsou zatím do 15 milionů korun a děkujeme vedení města a Zastupitelstvu města Plzně za operativní jednání, podporu a výrazný posun v naší věci,“ dodal Karel Makoň.

Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva (DES OP) je nezisková organizace s celorepublikovou působností specializující se na praktickou ochranu přírody a životního prostředí. Spolek byl založen již v roce 1992 a působí hlavně na území Plzeňského kraje, přičemž mezi jeho hlavní cíle patří tři základní projekty: provozování záchranné stanice živočichů, zabezpečení chodu léčebného a chovatelského zázemí včetně poskytování odborného servisu, dále projekty druhové ochrany zaměřené na preventivní ochranná opatření, která zabraňují poraňování volně žijících živočichů a v neposlední řadě se spolek zaměřuje na projekty ekologické výchovy. Základním posláním a cílem DES OP je pomáhat volně žijícím živočichům, praktické ochraně přírody a životnímu prostředí. Chtějí spoluvytvářet pozitivní vztah veřejnosti ke zvířatům a přírodě, eliminovat negativní důsledky lidské činnosti na život volně žijících zvířat i přírody jako takové a motivovat k jejich ochraně.

Město Plzeň má územní plán vydaný Zastupitelstvem města Plzně ze září 2016, účinný od 1. října 2016. V březnu 2021 byla vydána první změna územního plánu zkráceným postupem dle stavebního zákona. Změna č. 1 Územního plánu Plzně a úplné znění Územního plánu Plzeň po Změně č. 1 nabyly účinnosti dne 30. 4. 2021. V současné době běží proces pořizování Změny č. 2 týkající se lokality 4_42 Zóna Cvokařská, do kterého již není možné vstupovat s novými podněty.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka