Plzeň upozorňuje na možnost oddlužení v rámci Milostivého léta svých 1800 dlužníků

Město Plzeň v rámci takzvaného Milostivého léta osloví všech svých zhruba 1800 dlužníků. Základní dluh za nimi tvoří kolem 82 milionů korun. V dopise jim poradí, jak mají postupovat, aby se svého dluhu zbavili.

Cílená propagace v Plzni

Zcela jedinečnou možnost lidem v exekuci nyní dává nový zákon označovaný jako Milostivé léto. Ten odpustí úroky či penále těm, kteří jsou v exekuci kvůli dluhu vůči veřejnoprávní instituci. Pokud dotyčný zaplatí dluh spolu s poplatkem exekutorovi ve výši 908 korun mezi 28. říjnem 2021 a 28. lednem 2022, dostane šanci znovu začít normální život. Informační kampaň a pomoc dlužníkům spustí i Plzeňské městské dopravní podniky, v jejich případě se Milostivé léto týká přibližně 22 tisíc exekucí ve výši zhruba 49 milionů korun.

„Například v oblasti bydlení evidujeme 594 dlužníků s částkou 67 milionů korun, jde o dluhy vytvořené na nájemném postupně od roku 1990. Dále zhruba 750 dlužníků máme v souvislosti s přenesenou působností, kdy vymáháme městskou policií udělené pokuty za jízdu na červenou, rychlou jízdu a podobně, tam je částka kolem 10 milionů korun. Dále asi 450 dlužníků dluží kolem pěti milionů korun za poplatky za psa, platby městskému ústavu sociálních služeb, knihovně, správě hřbitovů, správě veřejného statku za odtahy aut a podobně,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Plzeň se snaží být aktivní a nápomocná a dostat mezi všechny dlužníky informace, jak mají postupovat. Pomáhají i neziskové organizace, například Člověk v tísni i Tady a teď už spustily informační kampaně a otevřeli poradny. „Nový zákon vnímáme jako šanci na restart, jako neuvěřitelnou příležitost pro osoby v exekuci a chceme, aby věděly, že takovou možnost mají. Chceme být v tomto proaktivní,“ dodal David Šlouf.

Podle náměstka pro oblast dopravy a životního prostředí Michala Vozobule jsou velmi aktivní i Plzeňské městské dopravní podniky. „Připojí se také. Chystají informační kampaň, lidé se také mohou informovat přímo na pobočkách. Tam budou schopni je nasměrovat a poradit, také propojit s neziskovými organizacemi, které dlužníkům pomohou projít procesem oddlužení. Cílem je, aby co nejvíce dlužníků využilo Milostivé léto,“ uvedl Michal Vozobule. U PMDP se jedná o zhruba 22 tisíc exekucí v základní výši 49 milionů korun.

Lidem v Plzni už také velmi aktivně pomáhají neziskové organizace. Například Člověk v tísni, z jehož podnětu se podařilo zákon prosadit, má otevřenou poradnu každé úterý od 9 do 17 hodin na adrese Mikulášské náměstí 17. Lidé mohou také zajít do poradny, kterou otevřela Společnost Tady a Teď na adrese svého sídla v sadech Pětatřicátníků 27, a to každou středu od 9 do 11 hodin, kromě toho mohou lidé také volat na číslo 775 725 420, nebo se ozvat i na facebookový profil společnosti.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.11.2021 10:02



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka