Plzeň už zná držitele své umělecké ceny za rok 2022, ceny předá v září

Zastupitelé města Plzně schválili udělení ocenění v jednotlivých kategoriích Umělecké ceny města Plzně za rok 2022.

Cílená propagace v Plzni

Cenu za celoživotní dílo získá Jana Potužáková, Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let Kateřina Illnerová, Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let Václav Šlajch a kolektiv, Cenu za významnou kulturní událost roku obdrží Johan, zapsaný ústav, a Depresivní děti Praha za divadelní hru Trójanky a Mecenášem plzeňské kultury se stane HLS SECURITY AGENCY – Vladimír Babnič za dlouhodobou dobrovolnou spolupráci s Divadelním létem pod plzeňským nebem. Slavnostní předání cen se uskuteční 5. září 2023 v Měšťanské besedě.

„Umělecká cena města Plzně je udělována od roku 2013 jedenkrát ročně, a to za významnou uměleckou činnost, dílo či kulturní počin, které v předešlém roce významně obohatily kulturní dění a rozvoj Plzně a přispěly k posílení dobrého našeho města. Každoročně je vyhlašováno maximálně pět ocenění v pěti kategoriích, ne vždy musí být cena udělena v každé kategorii. Nejnověji schválení držitelé ceny se tak zařadí do prestižní skupiny klíčových osobností a událostí plzeňské kultury. Jsem za to velice ráda,“ uvedla radní pro oblast kultury Eliška Bartáková. O držitelích rozhoduje odborná porota.

Cena za celoživotní dílo („síň slávy“) – PhDr. Janě Potužákové
PhDr. Jana Potužáková je osobností, která svojí obětavou a nezištnou prací po léta formuje kulturní povědomí o výtvarné oblasti s velkým celonárodním i mezinárodním přesahem. Velká šíře jejího kulturně teoretického záběru zasahuje do mnoha oblastí kulturního života. Kromě odborné kvality je důležité vyzdvihnout i její morální a lidské vlastnosti, spolehlivost, nezištnost a obětavost. V roce 2022 oslavila životní jubileum (80 let). Jana Potužáková vystudovala Pedagogickou školu pro vzdělávání učitelů národních škol – aprobace čeština, dějepis, výtvarná výchova, Univerzitu Karlovu, Filozofickou fakultu – obor dějiny umění, estetika, kde získala doktorát. Pracovala jako učitelka, dále v Západočeské galerii v Plzni jako historička umění, jako odborná asistentka na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Dále pracovala v Západočeské galerii v Plzni, kde se stala ředitelkou. Věnovala se i další činnosti, mj. byla dlouholetou předsedkyní Unie výtvarných umělců Plzeň, prezidentka Bienále kresby Plzeň a další. Realizovala různé aktivity v oblasti výtvarného umění, výtvarného školství, kultury obecně. Je zakladatelkou festivalu Letnice umělců – festivalu duchovní kultury v Plzni.

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let – Kateřině Illnerové za kreslený příběh Lost in Porcelaind. Kateřina Illnerová připravila silent book Lost in Porcelaind. Kreslený příběh Kateřiny Illnerové Lost in Porcelaind sleduje osamělého rybáře, který byl původně jen vzorem na porcelánové váze. Jednoho dne mu však vítr sfoukne klobouk a on se jej vydá hledat. Během cesty prochází různými druhy porcelánu a interaguje s jejich vzory. Kniha s poeticky laděnými ilustracemi vyhrála loňský ročník mezinárodní soutěže ilustrovaných knih beze slov pro děti Silent Book Contest.  

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let – Václavu Šlajchovi a kolektivu za Iogi (vydáno 2022), knihu oceněnou v soutěži o nejlepší světový komiks v rámci Japan International Manga Award. Komiks představuje jedenáct poetických pohledů na každodenní život v soudobém Japonsku, daleko od gejš, robotů, otaku, automatů na kalhotky a dalších ustálených představ o zemi vycházejícího slunce. Jedenáct příběhů převážně zasazených v typické rezidenční čtvrti Suginami na západě Tokia, kolem nádražíčka Iogi, vzniklé na scénář básníka Jeana-Gasparda Páleníčka. Kniha obsahuje tedy jedenáct výtvarných stylů kreslířů, které vznikly pod uměleckým vedením komiksového autora Václava Šlajcha. Kniha získala ocenění za nejlepší scénář 2022 od České akademie komiksu – cena Muriel.

Cena za významnou kulturní událost roku – Johanu, zapsanému ústavu, a Depresivním dětem Praha za divadelní hru Trójanky Jedná se o původní aktuální interpretaci antického textu. Mimořádná událost ukrajinské performerky v exilu expresivním způsobem prostřednictvím klasického textu, v režii oceňovaného režiséra Jakuba Čermáka v dramaturgické spolupráci s uměleckým ředitelem centra JOHAN Romanem Černíkem, vypovídá o ženách a válce. Inscenace vznikla v koprodukci a rezidenci v Moving Station. Premiéru měla s pochvalnými recenzemi (např. Divadelní noviny) na Mezinárodním festivalu DIVADLO v Plzni.

Cena Mecenáš/ka plzeňské kultury – HLS SECURITY AGENCY s. r. o. – Vladimíru Babničovi za dlouholetou dobrovolnou podporu Divadelního léta pod plzeňským nebem. Společnost HLS patří od roku 2011 k nejvýznamnějším podporovatelům festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Pan Vladimír Babnič je nejen vynikajícím profesionálem ve svém oboru, ale také nadšeným příznivcem kultury i věrným divákem představení Divadelního léta pod plzeňským nebem. Dlouhodobě a zcela dobrovolně bez nároku na honorář podporuje projekt Divadelní léto pod plzeňským nebem a zůstává i v této náročné době jeho partnerem a podporovatelem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka