Plzeň uzavře Šumavskou a Goethovu pro osobní dopravu

Od 4. ledna příštího roku uzavře město Plzeň Šumavskou a Goethovu ulici pro osobní automobilovou dopravu.

Cílená propagace v Plzni

Obě chystané změny mají přispět zejména ke zvýšení bezpečnosti chodců a zlepšení plynulosti městské veřejné dopravy. Uzavřené úseky bude možné bez problémů objet jinými trasami.

„Omezení průjezdu individuální automobilové dopravy kolem zastávek autobusů a trolejbusů vŠumavské ulici pomůže snížit četnost rizikových situací na místě pro přecházení. Tato oblast je navíc klíčovým uzlem veřejné dopravy vPlzni, ve kterém se pohybuje až 20 tisíc chodců denně. Proto bylo třeba dát přednost pěší a veřejné dopravě, přičemž tímto úsekem budou moci projet i cyklisté,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Definitivním řešením bude zřízení přechodu pro chodce přes Šumavskou ulici, který bude součástí světelné křižovatky se Sirkovou ulicí. Tato úprava se již projektuje.

Šumavská ulice bude uzavřena vúseku Nádražní – Vocelova. Výjimku budou mít jen autobusy a trolejbusy a vozidla Vězeňské služby České republiky a Policie České republiky, která tudy pojedou kOkresnímu soudu Plzeň-město. Odklonová trasa, jež povede ulicí U Prazdroje přes Sirkovou, má dostatečnou kapacitu.

Vroce 2013 byl otevřen nový výstup zHlavního nádraží do Šumavské ulice a zprovozněno úrovňové propojení ktramvajovým zastávkám linek číslo 1 a 2 a o pět let později nový autobusový terminál Hlavní nádraží. Tyto změny ssebou přinesly velkou intenzitu chodců, kteří přecházejí Šumavskou ulici, u nádraží jich tudy denně projde na 20 tisíc.

Cestující, kteří chtějí přejít znebo na nádraží přes Šumavskou ulici, mohou využít pouze takzvané místo pro přecházení, to znamená stavebně upravený prostor sdělicím ostrůvkem. Regulérní přechod pro chodce zde nebyl vyznačen, aby byla zajištěna přijatelná průjezdnost především pro MHD. „Množství chodců je však zejména ve špičkách enormní, často jde o souvislý proud. Na místě vznikají četné rizikové situace způsobené zejména tím, že chodci nerespektují skutečnost, že na tomto místě nemají před vozidly přednost,“ vysvětlil ředitel Správy veřejného statku města Plzně Milan Sterly. Vozidel projede Šumavskou ulicí denně na šest tisíc.

Goethova ulice bude uzavřena vúseku Kopeckého sady – Americká pro automobilovou dopravu svýjimkou MHD, zásobování, klientů Komerční banky a Okresní správy sociálního zabezpečení Plzeň – jih. Uzavírku bude možné objet po Anglickém nábřeží. Zároveň bude přesunuta zastávka MHD zKopeckého sadů před Západočeským muzeem do Goethovy ulice.

„Důvodem tohoto opatření je snaha předejít dlouhodobě neřešitelnému nesprávnému parkování aut vGoethově ulici. Vozidla zde stojí ve dvou řadách a blokují tak průjezd všech ostatních vozidel včetně vozů MHD. Dále je cílem zlepšit plynulost MHD a zkrátit přestupní vazby vuzlu Mrakodrap,“ uvedla náměstkyně ředitele Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Nástupní zastávka na autobusy směr FN Lochotín a Košutka, tedy linek 33 a 40, bude vGoethově ulici u Rybárny. Tak se významně zkrátí přestupní vzdálenost mezi trolejbusy na Americké a autobusy směr Košutka. VKopeckého sadech zároveň vznikne mezi ulicemi Anglické nábřeží a Goethova ze současné odstavné plochy pro MHD záliv pro podélné parkování. Nahradí tak dosavadních osm stání vGoethově ulici, která budou zrušena.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.12.2019 12:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka