Plzeň v létě ožije koncerty i divadlem pod širým nebem, nechybí výstavy

V Plzni se také v oblasti kultury vrací po koronavirové krizi život zpět do běžného režimu.

Cílená propagace v Plzni

 Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole se tak mohou těšit na řadu kulturních akcí, na něž byli zvyklí z minulých let. Kromě toho ale přibylo i několik novinek. Oblast kultury Plzeň podporuje dlouhodobě, a to významným způsobem.

„K létu patří koncerty a divadelní představení pod širým nebem. Věřím, že i letos si jich lidé užijí do sytosti. V pestré nabídce si určitě každý najde to své. Většinu organizátorů kulturních akcí podporujeme díky městským dotačním titulům a některým z nich už Plzeň pomohla také prostřednictvím takzvané protikoronavirové dvanáctky, tedy opatřeními, kterými mírníme dopady koronavirové krize,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Například DEPO2015 připravilo na každý prázdninový den v týdnu kromě pondělí letní kulturní program s názvem DEPOvLETU. Nabídne zajímavý program se vstupem zdarma. V DEPO2015 se konají i velké koncerty. MIG 21 tam vystoupí 11. července, Monkey Bussiness 24. července,“ informovala náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková. Dodala, že v Autobusové hale areálu bude od 2. července do 23. srpna otevřena interaktivní výstava BLIK BLIK: digitální hřiště. Přístupná bude i interaktivní výstava Góóól.

Po úspěšném otevření Náplavky na Radbuze v září 2019 se lidé mohou těšit na zajímavý program i na tomto místě. Začal už v neděli 5. července divadelním představením pro malé i velké diváky. V průběhu léta se Plzeňáci mohou těšit na koncerty, Busking párty, výstavu Barva na ulici či filmová promítání nebo třeba na longboardové závody.

Ani letos nebudou lidé ochuzeni o oblíbený festival Divadelní léto, který se koná na břehu řeky Radbuzy v parku U Ježíška. „Náš hlavní program začíná 14. července obnovenou premiérou představení Švanda dudák. Reprízy pak budou uváděny od 15. do 19. července,“ informovala ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová. „Stýskalo se mi po všech kamarádech, se kterými je taková radost hrát, že už se dočkat nemohu. A myslím, že po koronapauze budeme všichni natěšení ,zahrát si‘ ještě o něco víc, než kdyby probíhal normální divadelní režim,“ svěřil se herec Ondřej Rychlý, který v představení zahraje titulní roli. Dále hrají například Klára Krejsová, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš či Antonín Procházka mladší. Po Švandovi dudákovi bude 25. až 27. července na programu inscenace Poslední zrnko písku nastudovaná studenty DAMU. Divadelní léto nabídne i doprovodný program: 8. července to bude Improzápas, o den později exhibice ve slam poetry a 10. července PechaKucha Night.

Měšťanská beseda zve od 3. do 11. července na filmy. „Přehlídka TADY VARY nabídne každý den dva festivalové snímky, které letos měly být promítány na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Ten se však kvůli koronavirové krizi konat nemohl, a tak organizátoři festivalu posílají filmy do kin po celé České republice a nevynechali ani Plzeň,“ řekl Daniel Jaroš, manažer Kina Beseda. Na zahradě Měšťanské besedy vystoupí 15. července se svým šansonovým recitálem Chantal Poullain. A poslední srpnový den se v Měšťanské besedě koná jubilejní 60. večer Po siréně swing!, který organizuje orchestr Pilsen Jazz Band.

Už ve čtvrtek 2. července začal na nádvoří pivovaru festival Léto v Prazdroji. Každý prázdninový čtvrtek se návštěvníci mohou těšit na rockové kapely. Zahrají například Ready Kirken, Extra Band revival, Oddysea, Turbo nebo Burma Jones. Koncerty začínají v 19 hodin.

„Ani letos nebude v srpnu v Plzni chybět série koncertů v centru města. „Na tradiční letní open air festival v ulicích města naváže Živá Plzeň, připravovaná novým pořadatelem, jejíž část s názvem Festival Na ulici začne 21. a potrvá do 29. srpna. Rozdělena bude do bloků podle hudebních žánrů. Zazní rock a beat, folk, country i trampská muzika a alternativní hudba. V centru města zahrají např. kapely Poutníci, Burma Jones, Frajara Putika, Petr Mach nebo COP, připraven je i doprovodný program,“ vyjmenovala vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová.

Hudební program pro své venkovní pódium připravuje i plzeňský Zach’s Pub. Koncerty budou většinou dvakrát týdně. U Zacha zahrají například Znouzectnost, Vladimír Mišík, Trautenberk, Laco Deczi, Hudba Praha, Michal Prokop a další.

Na své si přijdou i milovníci filmových projekcí pod širým nebem. Filmové večery na Náplavce v srpnu a září pořádá společnost Film Servis – organizátor festivalu Finále Plzeň. Program bude upřesněn během prázdnin. Film Servis také připravuje na letní měsíce projekt Plzeňské kulturní předzahrádky.

Od 9. do 11. července se v centru Plzně koná 4. ročník festivalu romské kultury ARA FEST, který představí nejen bohatý hudební program, ale i výstavní projekt I detail dělá člověka.

Na tradiční promenádní koncerty připravené Kapelou 35. Plzeňského pěšího pluku FOLIGNO se veřejnost může těšit v prostorách U Branky 16. července a 27. července vždy od 17 hodin.

Na srpen spolek připravil Letní nadílku U Ježíška, multižánrový festival v rámci Náplavka k světu.

V Moving Station v Plzni na Jižním Předměstí se od 9. do 12. července koná festival ProArt. Nabízí výuku tance, divadla, zpěvu a kreativního psaní. Lektory budou Gabriela Vermelho – hudba, hlas, Vica Kerekes – herectví, Tereza Boučková –- tvůrčí psaní, Martin Dvořák, Jarek Cemerek a Mirka Vitásková – současný tanec, Dominika Černá – jóga.

Turistické informační centrum města Plzně pořádá i o prázdninách tematické prohlídky historického centra. Pro letošní rok připravilo dvě nové trasy – na první se účastníci spolu s průvodcem vydají Za tajemstvím výzdoby plzeňských historických domů. Druhá trasa pozve na Procházku židovskou Plzní. V nabídce jsou i z minulých let dětmi oblíbené Báje a pověsti plzeňské. Prohlídky se do historického centra Plzně vracejí v polovině června. Pořadatelem je městská organizace Plzeň-TURISMUS prostřednictvím svého turistického centra.

K prohlídkám pozve i festival Industry Open, který se během léta koná v celém Plzeňském kraji. Jeho plzeňská nabídka je pestrá. Zájemci se mohou vypravit třeba do depa kolejových vozidel, po stopách plzeňského průmyslu či vlakem po Škodovce a na mnoho dalších zajímavých míst.

Kdo si chce užít o prázdninách spíše klidný kulturní zážitek, může se například vydat např. do Galerie města Plzně. V jejích přízemních prostorách na náměstí Republiky vystavuje svá výtvarná díla známý plzeňský výtvarník Václav Malina spolu s píseckým rodákem, experimentálním filmařem a výtvarníkem Petrem Skalou.

Západočeská galerie v Plzni také připravila prázdninový program. Výstava s názvem Přihraj! Aspekty spolupráce v tvorbě studentů UMPRUM se do konce října koná v síni Masné krámy, druhá Od práce k zábavě. Podoby volného času v umění 19. století je k vidění v síni „13“ do konce září. Galerie nabídne také letní tvoření pro děti i dospělé nebo představení Poetického divadla. Unie výtvarných umělců Plzeň představí u příležitosti 30. výročí založení přes léto výtvarnou tvorbu svých členů v mázhauzu plzeňské radnice a od 22. 7. v Galerii Jiřího Trnky v rámci výstavy „Barva v krajině“.

Po celé prázdniny bude také otevřené Západočeské muzeum a všechny jeho pobočky. Zájemci si tak budou moci užít nejen expozice a výstavy (např. Ivan Nesveda: Nikdy v klidu!), ale také loutkářské dílny či řemeslné workshopy.

Letní program připravily i knihovny. Městská knihovna sídlící v ulici B. Smetany zve například do Polanovy síně 15. července na písničky Karla Hašlera. Hašlerky představí Šimon Pečenka. Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje otevřela 1. července výstavu o spisovateli Otu Pavlovi, 11. července pořádá mistrovství Plzně ve scrabble a 15. července komentovanou fotoreportáž s fotografem Milanem Říským o Černobylu.

Důležité odkazy:

www.visitplzen.eu

www.depo2015.cz

www.divadelnileto.cz

www.mestanskabeseda.cz

www.prazdrojvisit.cz

www.zachspub.cz

www.industryopen.cz

www.johancentrum.cz

www.zpc-galerie.cz

www.galerie-plzen.cz

www.knihovna.plzen.eu

www.zcm.cz

www.proart-festival.cz

www.svkpk.cz

http://www.kapela35.cz

https://www.facebook.com/naplavkaKsvetu/


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka