Plzeň ožije road movie: 33 snímků včetně Markety Lazarové

Podzimní sklizeň je v Plzni filmová! Už popáté se mohou fanoušci kinematografie, cestování a cestovatelských filmů vydat do Plzně na jediný festival road movies v Evropě.

Cílená propagace v Plzni

Unikátní filmový festival IRMF (International Road Movie Festival) se letos v kulturním prostoru DEPO2015 koná od 12. do 15. října. Nabídne více než tři desítky filmů z celého světa, včetně mnoha premiér, delegací i doprovodných diskuzí. Jedním z vrcholů programu je uvedení Vláčilovy Markéty Lazarové z archivní 35mm kopie.
 
Za uplynulé čtyři ročníky festival přivítal více než 4500 návštěvníků a promítl 115 snímků. „Letos k tomuto výčtu přidáme dalších 33 filmů z celého světa, z nichž naprostou většinu bude možné vidět v Česku vůbec poprvé. Diváci tak budou mít možnost porovnat filmovou produkci napříč všemi kontinenty. Těšit se mohou i na delegace a zajímavé doprovodné diskuze,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský. Snímky soutěží o diváckou cenu v kategoriích: celovečerní, dokumentární a krátké, vyjma filmů ve speciálních uvedeních.
 
Zahájení festivalu a speciální uvedení

„Oficiální zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 13. října uvedením finské komediální road movie Ocelové dámy, která byla k vidění na mnoha evropských festivalech a zaznamenala velký divácký ohlas,“ prozradil Ondřej Bíba, umělecký ředitel festivalu. První speciální festivalová projekce se uskuteční už ve středu 12. října, kdy bude z archivní 35mm kopie uveden film Markéta Lazarová (rež. František Vláčil), doplněný o úvodní diskuzi. Mimořádný snímek Františka Vláčila není typickým představitelem žánru road movie, ale jako jedinečné dílo světové kinematografie si zaslouží speciální uvedení.
 
Filmová nadílka

V letošním ročníku jsou silně zastoupeny evropské celovečerní filmy, mezi které patří i snímky After the Winter (rež. Ivan Bakrač) a Roots (rež. Tea Lukač), které se oba objevily na mnoha předních evropských festivalech včetně Karlových Varů. Součástí letošního ročníku IRMF je také výběr několika českých road movies. Kromě snímku Mimořádná událost (rež. Jiří Havelka) bude uveden také celovečerní debut česko-švýcarské režisérky Fiony Ziegler Ztraceni v ráji s Hanou Vagnerovou v hlavní roli. V dokumentární sekci má své místo oceňovaný film Nebe (rež. Tomáš Etzler), který je filmovou zpovědí, a především zachycením každodenní reality ze života v Číně. Program doplní 14 krátkých filmů z USA, Kanady, Francie, Nizozemí, ale i Íránu, Řecka, Izraele a Turecka. Celkem bude uvedeno 33 filmů z 22 zemí a půjde o 6 českých, 9 evropských a 3 celosvětové premiéry.

Doprovodný program
I tentokrát se diváci mohou těšit na bohatý doprovodný program namíchaný z přednášek a hudebních představení, které se budou konat přímo v kavárně DEPO2015. Oficiální afterparty festivalu se uskuteční v klubu MooVEMENT.
 
Předprodej akreditací již probíhá na webu www.irmf.cz. K dispozici je jednodenní (100 Kč) i celofestivalová (250 Kč) akreditace. Vstupenky je možné zakoupit také na místě.
 
Více informací na webu festivalu a na Facebooku.
 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 17.09.2022 17:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka