Plzeň vybudovala v domě U Radbuzy osm bytů pro sociální bydlení

Město Plzeň upravilo svůj objekt na adrese U Radbuzy 8 v Doudlevcích, jenž dříve sloužil jako kanceláře a laboratoře Zdravotního ústavu se sídlem v Plzni, na osm malometrážních bytů pro sociální bydlení.

Cílená propagace v Plzni

Celkové náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 12,9 milionu korun, přičemž částka 9,19 milionu korun byla čerpána z Integrovaného regionálního operačního programu. Rekonstrukci objektu město dokončilo na konci září 2020. Do třech měsíců od kolaudace byly všechny byty obsazeny.

„Rekonstrukcí objektu U Radbuzy jsme získali do městského bytového fondu osm malometrážních bytových jednotek, které poskytneme občanům, jenž nemohou ubytování z různých důvodů za tržních podmínek získat. Skupiny těchto občanů stanovuje Koncepce sociálního a dostupného bydlení,“ uvedl David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Objekt U Radbuzy 8 má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní, architektonicky zajímavě členěnou fasádu a dvorek o velikosti více než sto metrů čtverečních. „V rámci přestavby jsme vybudovali obytné podkroví, kde vznikly dva byty o dispozicích 1+kk o velikostech cca 40 metrů čtverečních. Ve stávajících podlažích vznikly vždy dva byty o dispozici 1+1 a místnost, která bude sloužit pro oba byty jako prádelna – sušárna. Každý byt má na patře v prádelně svou vlastní přípojku na pračku. V prvním podzemním podlaží vznikly technické místnosti,“ popsal nové byty radní David Šlouf.

V rámci rekonstrukce byly provedeny sanace zdiva v prvním podzemním a v prvním nadzemním podlaží, dále stavebně – konstrukční zajištění stropů, které byly napadeny dřevomorkou, stejně tak byly vyměněny konstrukční prvky krovu, které byly rovněž napadeny. Město vybudovalo nové rozvody vody a kanalizace, upravilo elektroinstalace a vytápění budovy. Vyměnily se veškerá okna a dveře, střecha, osadily se nová střešní okna. Byty jsou vybaveny kuchyňskými linkami. Došlo také k opravě fasády domu, kdy byly zachovány výtvarné prvky fasády na severní straně objektu. Ve vnitrobloku byly provedeny mírné úpravy terénu, úpravou prošla zeleň a zděný plot.

„Byty v ulici U Radbuzy jsou určeny osobám, které se nachází v bytové nouzi a potřebují komplexní podporu sociálního pracovníka a zároveň splňují podmínku příjmu, kdy průměrný čistý měsíční příjem v období 12 kalendářních měsíců před uzavřením nájemní smlouvy nepřesáhl 0,6 násobek průměrné měsíční mzdy v případě jednotlivce. Nájemné v těchto bytech je v maximální povolené výši, a to 64,70 Kč/m2. Nájemní smlouva je uzavírána na dobu jednoho roku, a to v souladu s dotačními podmínkami,“ popsal systém nájmu bytů Zdeněk Švarc, vedoucí Odboru bytového Magistrátu města Plzně.

Stavební práce probíhaly od února do září loňského roku.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka