Plzeň vyhlásila dotační program na zdravotní péči v zařízeních sociálních služeb

Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně vyhlašuje dotační program „Zdravotní péče v zařízeních sociálních služeb a svozová služba“ pro rok 2021.

Cílená propagace v Plzni

 Vyhlášení programu schválili radní města.

„Odbor sociálních služeb v posledních letech, v rámci dotačního programu Kofinancování sociálních služeb, podporuje také poskytování zdravotní péče ve vybraných zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem, týdenní stacionáře, denní stacionáře. Podobně také podporuje svozovou službu klientů do vybraných zařízení sociálních služeb. V roce 2021 došlo k pětiprocentnímu krácení rozpočtu odboru. Aby bylo možné zachovat dotace na základní činnosti sociálních služeb, byl odbor nucen krátit finanční podporu právě zdravotní péče a svozové služby, kdy došlo ke krácení ve výši cca 10 procent. Celkem byla podpora zkrácena osmi žadatelům v 11 projektech v celkové výši 610 tisíc korun, z toho zdravotní péče v částce 583 000 korun a svozová služba v částce 27 000 korun,“ vysvětlila problematiku náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

„Magistrátní odbor sociálních služeb má v současnosti volné prostředky pro otevření dotačního programu na finančně krácené oblasti. Alokovaná částka je jeden milion korun,“ doplnila Eliška Bartáková.

Dotace lze poskytnout na financování poskytování zdravotní péče ve vybraných zařízeních sociálních služeb:
• Domovy pro seniory;
• Domovy se zvláštním režimem;
• Domovy pro osoby se zdravotním postižením;
• Denní stacionáře;
• Týdenní stacionáře.
+ Fakultativní služby doprava uživatelů do organizací poskytujících sociální služby.

Finanční podpora je poskytována pro zařízení, kde je tato péče nezbytná a náklady na její poskytování nelze pokrýt z příjmů od zdravotních pojišťoven. V rámci sociálních služeb, kde je poskytována zdravotní péče, lze žádat o dotaci na dokrytí nákladů na poskytovanou zdravotní péči, ale pouze v případě, že zdravotní péče je zajišťována vlastními zaměstnanci a příjmy od zdravotních pojišťoven nepokryjí náklady na její poskytování.

Každá organizace může v rámci tohoto dotačního programu podat pouze jednu žádost, ta však může obsahovat více projektů reagujících na jednotlivé dotační priority.

Město Plzeň má největší a nejkomplexnější síť sociálních služeb na území Plzeňského kraje. Určité sociální služby se v rámci svého poskytování neobejdou bez zdravotní složky. Není však možné hradit náklady za poskytování zdravotní péče z finančních prostředků poskytnutých na poskytování základních služeb dle zákona o sociálních službách. Z tohoto důvodu se statutární město Plzeň již dlouhodobě snaží poskytovatelům sociálních služeb nabídnout možnost úhrady části nákladů na zdravotní služby pomocí specializovaných dotací na poskytování zdravotní péče. U svozové služby je cílem pomoci uživatelům pravidelně navštěvovat zařízení sociálních služeb, která by pro ně jinak byla nedostupná z důvodu vzdálenosti, ceny dopravy nebo bariérovosti.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka