Plzeň zajistí nutriční terapeuty do škol, jež připravují dietní stravování

Město Plzeň zajistí pro své mateřské a základní školy bezplatně nutriční terapeuty. Ti školám, jež o to projeví zájem, pomohou s odbornou přípravou dietního stravování.

Jarní servisní akce AUTO CB

Půjde o studenty Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni, konkrétně oboru Diplomovaný nutriční terapeut.  Ve školních jídelnách budou vykonávat svou praxi. Smlouvu o vzájemné spolupráci mezi městem a Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou dnes schválili radní. Zájem o nutriční terapeuty už takto projevila například 31. základní škola.  

„Vyhláška o školním stravování stanoví, že strávníkům, jejichž zdravotní stav vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu. Stejně tak je školním jídelnám uloženo, že výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut. Pokud by si ho ale školy platily, znamenalo by to pro ně finanční zátěž,“ vysvětlila Eva Herinková, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí.

Právě proto se rozhodl magistrátní odbor školství situaci vyřešit dohodou se Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou. Podle údajů odboru školství se nebude jednat o plošné poskytování dietního stravování ve všech městem zřizovaných školách, se zdravotní školou budou spolupracovat a využívat služeb nutričních poradců jen ty, na nichž se ve smyslu vyhlášky fakticky dietní stravování poskytuje. Odbor školství, mládeže a tělovýchovy bude působit jako koordinátor v této oblasti.

Absolventi akreditovaného zdravotnického studijního oboru Diplomovaný nutriční terapeut, kteří budou ve školních jídelnách svou studijní praxi vykonávat pod odborným dohledem, jsou odborně způsobilí k výběru potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsobu přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování. Smlouva bude uzavřena na dobu neurčitou. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka