Plzeň zaplatí projektovou dokumentaci pro nové sídlo svého archivu

Plzeň uvolní 13 milionů korun na přípravu projektové dokumentace nového zázemí Archivu města Plzně. Ten nyní sídlí v nevyhovujících prostorách historické budovy ve Veleslavínově ulici, a pro svůj provoz má výjimku.

Cílená propagace v Plzni

Nové sídlo by měl získat v upraveném objektu takzvané haly Bratislava v areálu bývalého pivovaru Světovar. Vedle samotného archivu, jenž má v současné době zhruba 4150 běžných metrů archiválií a v případě knihovny přes 1500 běžných metrů odborných publikací, by měla být v upravené budově také centrální spisovna Magistrátu města Plzně a spisovna Odboru stavebně-správního, celkem se jedná o 9160 běžných metrů archiválií a dokumentů. 

„Jedná se o přelomové, vskutku historické rozhodnutí Zastupitelstva města Plzně, kterým je vykonán zásadní krok k tomu, aby Archiv města Plzně získal odpovídající zázemí pro svou činnost i pro velmi vzácné dokumenty, které jsou v našem archivu uložené,“ řekl první náměstek primátora Martin Baxa.

K dispozici už je studie proveditelnosti, která v hrubých rysech ověřila možnost využití právě objektu B9 haly Bratislava pro potřeby archivu. Studie navrhuje přístavbu objektu, díky níž bude kapacita úložných prostor dostatečná včetně střednědobé rezervy. Rezerva, s níž studie počítá, představuje dalších 5840 běžných metrů, tedy při celkovém průměrném ročním přírůstku 270 běžných metrů bude mít město potřebné prostory na dalších přibližně 20 let.

Archiv města Plzně je jedním z nejstarších a obsahem svých fondů také jedním z nejvýznamnějších archivů v ČR. Jeho vznik spadá do doby založení města, kdy byla archivu věnována značná pozornost, neboť byl zárukou nejrůznějších městských práv. „Z technického hlediska nesplňují naše současné prostory ve Veleslavínově ulici ani základní parametry, jaké jsou v dnešní době už běžným standardem pro budovy archivů, kromě toho nemáme dostatek volných kapacit v depozitářích,“ připomněl vedoucí archivu Adam Skála. Archiv města Plzně v současné době spravuje 1 369 archivních fondů, což obnáší více než 4 km písemností, a zároveň disponuje kvalitní odbornou knihovnou o více než 86 000 titulech. Z prostorových důvodů proto musí být část písemností uložena mimo hlavní archivní budovu. 

Pro umístění nového Archivu města Plzně byla na základě urbanistické studie zvolena jedna z budov v areálu bývalého pivovaru Světovar. Návrh řešení budoucího archivu je koncipován tak, aby splnil nejenom veškeré technické, klimatické, bezpečnostní, ale i prostorové požadavky stanovené zákonem o archivnictví a spisové službě č. 499/2004 Sb. a navazujícími vyhláškami. „Budoucí územní vývoj dané lokality počítá i s rezervou pro příští rozvoj úložných kapacit Archivu města Plzně v dlouhodobé perspektivě, minimálně na několik dalších desetiletí. Rekonstrukce budovy pro Archiv města Plzně včetně potřebného zázemí by tak systémově vyřešila problémy, s nimiž se archiv potýká už několik desítek let,“ doplnil náměstek Martin Baxa. 

Odhad finančních nákladů na adaptaci haly Bratislava a vybudování vedlejší přístavby byl zatím vyčíslen na 134 milionů korun bez DPH, sumu by měla zpřesnit právě i projektová dokumentace. Tu město potřebuje k tomu, aby získalo stavení povolení. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka