Plzeň žije filmem v předzahrádkách i na náplavce a zve na hrady

Plzeňské kulturní předzahrádky, Filmové večery na náplavce a Filmové hrady a zámky vznikly s cílem zdůraznit význam kultury na aktivitách cestovního ruchu.

Jarní servisní akce AUTO CB

A to právě po proběhlé celosvětové pandemii koronaviru COVID-19, jež obě tyto složky paralizoval. Iniciátory dále představených aktivit jsou zástupci společnosti Film Servis Plzeň s.r.o. a organizátoři filmového festivalu Finále Plzeň.

“33. ročník Finále Plzeň, který se měl uskutečnit v termínu od 16. do 22. dubna 2020, byl z původního termínu přesunut na poslední zářijový týden letošního roku, konkrétně na 25. - 30. září 2020. Stejné restrikce postihly většinu dalších významných kulturních eventů, které se měly odehrát na jaře a v létě letošního roku. Nad to působí v regionu celá řada jednotlivých kulturních aktérů, kteří byli taktéž velkou měrou postiženi - prakticky ze dne na den přišli o veškeré výdělky   a sjednané produkce. I na pomoc těmto skupinám jsou naše projekty zaměřeny, a to s cílem poskytnout jim možnost prezentace a výdělku”, uvádí Eva Veruňková Košařová, ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň.

“Proběhlá situace měla za následek utlumení nejen kulturní nabídky našeho regionu v nejexponovanější turistické sezoně, ale i též příjmu provozovatelů služeb cestovního ruchu, kteří z těchto eventů synergicky profitovali. Tím myslím hotely, gastronomická zařízení, památky a další podobné subjekty. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli v létě letošního roku přinést do Plzně a dalších lokalit kraje nový kulturní koncept, zacílený na obnovu turistického ruchu a místní kultury”, doplňuje ředitelka přesunutého filmového festivalu. Všechny uváděné projekty představují události, které budou v regionu výrazně videˇt; zprostředkují návštěvníkům obraz prˇíjemné atmosféry města a kraje a pocit, že plzeňský region je moderní metropole s inovativní nabídkou a současně metropole, která umí pružně reagovat na nepříjemné a omezující situace, jakou proběhlá pandemie bezesporu je. Projekty lákají k pobytu v kraji v hlavní turistické sezoně a nejen milovníkům filmu a kvalitní gastronomie předkládají netradiční zážitky.


Plzeňské kulturní předzahrádky

Ve spolupráci s vybranými kavárnami, restauracemi a taktéž lokálními umělci nabídne iniciátor projektu - zástupci společnosti Film Servis Plzeň s.r.o. - unikátní koncept kulturních předzahrádek. V konkrétních termínech mohou lidé navštívit vybranou kavárnu či restauraci, rezervovat si nejen místo na její venkovní zahrádce a zakoupit si speciální menu, ale současně s tím si zajistit vstupenku na filmovou projekci či hudební představení, zprostředkované přímo na zahrádce či ve vnitrobloku tohoto zařízení. Jak projekce a hudební vystoupení, tak i menu budou tematicky propojeny. Pro ilustraci konkrétního případu jsme se dotázali koordinátora projektu a výkonného ředitele filmového festivalu Finále Plzeň Petra Veruňka: “Ve čtvrtek 6. srpna mohou filmoví fanoušci dorazit do Schované kavárny ve Zbrojnické ulici, kde budeme od 21:00 hodin promítat experimentální český snímek režiséra Oldřicha Lipského z roku 1967 Happy end. Ten je unikátní tím, že jeho děj sleduje příběh muže odsouzeného k smrti, ovšem pozpátku, tedy od jeho popravy až ke šťastnému konci narození. Jako menu k filmu si mohou diváci zvolit z variace domácích koláčků, které mají v promítaném snímku svou roli, dále rýžového flamery s jahodovou omáčkou a k tomu sklenici vína či domácí limonádu.” Vstupenky na projekci ve Schované kavárně jsou k dispozici u obsluhy na baru kavárny od pondělí 13. července a za jednu vstupenku uhradíte 50 Kč. Speciální menu k filmu si lze objednat během projekce, menu však není zahrnuto v ceně vstupenky.

Další kultovní snímek Vražda Ing. Čerta, prezentující doslova vizuální a gastronomické orgie, jež vznikl v režii múzy československé nové vlny Ester Krumbachové, nabídne v neděli 26.7. od 21:00 hodin kavárna Walter ve Smetanových sadech. Zde si za 300 Kč mohou diváci zakoupit tentokrát nejen vstupenku na venkovní silent projekci zmíněného filmu, zprostředkovanou přímo před kavárnou, ale současně s ní obdrží při příchodu i speciální gin&tonic drink z nabídky kavárny a variaci tapas z kukuřice, pohanky a rýže, ochucené spirulinou či uzenou solí. “Součástí zakoupené vstupenky je samozřejmě zapůjčení silent sluchátek k projekci. Událost nijak neuzavíráme zájemcům, kteří chtějí kavárnu i tak navštívit a nemají zájem o projekci či nabízené menu. Kavárna bude otevřená také našim běžným návštěvníkům, stejně tak bude k dispozici menu či nápoje z klasické nabídky. Jako bonus si mohou tito návštěvníci dopřát jednoduše unikátní večerní atmosféru s přáteli a u oblíbeného drinku”, infornuje Jakub Koreis, majitel kavárny. Omezený počet vstupenek na tuto projekci půjde do prodeje opět od pondělí 13. července. Vstupenky budou k zakoupení přímo na baru kavárny a sám majitel uvádí, že v případě vysokého zájmu bude během léta nabídnut větší počet takovýchto silent projekcí.

Projekt však nabídne i akce zdarma a taktéž hudebně laděné události. Ve středu 26. srpna se bude u Parku Homolka prezentovat nově zřizovaná provozovna Kafe Smetanka, která dříve sídlila na plzeňském náměstí. Od 18:00 do 22:00 hodin budou na místě vystupovat lokální DJs a návštěvníci si mohou zakoupit Miladu. Oč se jedná? Milada je speciální gin&tonic drink, podávaný s filtrovanou kávou a grepovým džusem. Volba místa a gastronomického provozovatele opět není náhodná. Organizátoři uvedli, že Kafe Smetanka byla jednou z prvních a nejvíce postižených lokální provozoven. Zdejší event má dopomoci k prezentaci nově budované kavárny, jejíž výstavba je podpořena městským obvodem Plzeň 2 - Slovany.

“Plzeňské kulturní předzahrádky vznikly s cílem dopomoci k opětovnému rozvoji image města, jeho infrastruktury a lokálního cestovního ruchu po uplynulé situaci nouzového stavu, a to formou propojení lokálních dodavatelů služeb cestovního ruchu - gastronomických provozovatelů - s kulturou. Obě tyto složky byly výrazně zasažené vládními restrikcemi vyhlášenými z důvodu boje proti pandemii COVID-19. Tento unikátní koncept, cílený do jedné až dvou desítek letních večerů, nejenže propojí “business s kulturou”, ale nadto ukáže, jak výrazně umí kultura (ač taktéž postižená pandemií a souvisejícími restrikcemi) otevřít brány danému businessu a podpořit navýšení jeho příjmů plynoucích z turistického ruchu”, doplňuje na závěr Petr Veruněk. Projekt byl podpořen z dotačního programu Plzeňská 12 vyhlášeného městem Plzeň, jež vznikl s cílem zmírnit negativní dopady nouzového stavu na živnostníky, kulturní organizace a další subjekty. Další události a kulturně-gastronomické večery budou postupně uveřejňovány na Facebooku Finále Plzeň a na sociálních sítích jednotlivých kaváren a restaurací.


Filmové večery na Náplavce

V loňském roce byla nově zrekonstruovaná náplavka otevřena veřejnosti. O její opětovné zpřístupnění se zasadil projekt Náplavka na Radbuze, podpořeny´ městem Plzeň. Filmové večery jsou součástí tohoto projektu, ktery´ pokračuje i v letošním roce pod záštitou DEPO2015. Projekce budou prezentovat divácky oblíbené české a zahraniční snímky, cílené nejen na filmové fanoušky, ale i širokou veřejnost – zprostředkují unikátní vizuální prezentaci ve veřejném prostoru, ktery´ je sám o sobě centrem pro další volnočasové a společenské aktivity.

“V loňském roce naše společnost na náplavce uspořádala pilotní venkovní projekci snímku Forman vs. Forman. Akce byla přístupná zdarma a přilákala na tři stovky diváků, proto jsme se rozhodli tento koncept opětovně zopakovat, ovšem tentokrát ve více termínech a taktéž jsme jej rozšířili o nabídku jakési lounge zóny”, informuje Radka Šámalová, vedoucí produkce filmového festivalu Finále Plzeň a současně koordinátorka projekcí na náplavce. “Promítáme každou sobotu od 1. srpna až do 12. září a již první projekce se dá nazvat “kultovní”. Veřejnosti nabídneme obnovenou premiéru snímku Samotáři po 20 letech. Do filmového seznamu jsme dále zařadili snímky Rocketman, Poslední aristokratka, La La Land, Joker, Tajemná řeka a Po strništi bos. Pouze v sobotu 8. srpna se na místě odehraje Pilsen Busking Fest, proto se v tomto případě projekce posune až na neděli 9. srpna”, doplňuje Šámalová.

Projekce se odehrají vždy od 21:00 hodin, ovšem již od 19:00 hodin si budou moci návštěvníci na místě zakoupit speciální gin&tonic drinky míchané s bio sirupy Herbert, výběrovou kávu a drobné občerstvení. Hlavním cílem projekcí je programové rozpohybování náplavky a její “psychologické” zpřístupnění veřejnosti. V rámci jednotlivých večerů nebude vybíráno žádné vstupné. Dle organizátorů s sebou výběr vstupného přináší nejen produkční zátěž, ale i určitou pocitovou bariéru, která by vyrušila podstatu veřejného prostranství jako takového. To má zůstat otevřené veřejnosti bez jakýchkoli omezení. Generálním partnerem projekcí na náplavce je Skupina ČEZ.


Filmové hrady a zámky

“V rámci třetího představovaného letního projektu spojujeme vybrané historické památky s venkovním filmovým představením”, uvádí opět Petr Veruněk, výkonný ředitel Finále Plzeň. “Filmové projekce se odehrají na jedněch z nejkrásnějších hradů a zámků Plzeňského kraje, na Klenové, na Kozlu, v Horšovském Týně a na Švihově. Právě Vodní hrad Švihov je jednou z nejoblíbenějších filmových lokací v Plzeňském kraji. Objevil se v desítkách českých pohádek a zahraničních filmových projektech, například v tolik známém snímku Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích. V letošním roce Švihov pravděpodobně přijde o jednu z největších kulturních akcí - hudební festival České hrady. Naším cílem je na pozadí unikátní kulturní nabídky dopomoci místu k opětovnému posílení turistického ruchu a jeho zviditelnění”, doplňuje Veruněk.

Jak již bylo zmíněno, projekce se uskuteční také na Státním hradě a zámku Horšovský Týn, kde organizátoři 21. srpna promítnou od 21:15 snímek Bourák a 22. srpna ve stejném čase 3Bobule. Volba této lokality taktéž nebyla náhodná. Horšovský Týn je od roku 2008 tradičním centrem Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest. “Město Horšovský Týn dlouhodobě podporuje filmový festival Juniorfest, a tak jsme ani na chvilku nezaváhali s podporou letního promítání na zámku v našem městě”, uvedl starosta města Josef Holeček. “Velice si vážíme podpory města, které si uvědomuje dopady proběhlé pandemie na místní kulturu a cestovní ruch. Děkuji také vedení festivalu Juniorfest, jmenovitě výkonnému řediteli Michalu Šaškovi, který za námi stál při oslovení nejen města Horšovský Týn, ale současně i města Klatovy, které se rozhodlo podpořit projekce na Švihově a na Klenové. Pevně doufáme, že tato spolupráce se rozvine i do dalších let a Filmové hrady a zámky zakotví v tradičním letním kulturním programu plzeňského regionu”, doplňuje Petr Veruněk.

1-2 denní projekce nejnovějších českých snímků Bourák a 3Bobule jsou ušité na míru jednotlivým památkám. Cílem je prezentovat genius loci zvolených míst, která byla v důsledku pandemie uzavřena a přišla o tradiční letní kulturní události, jež se zde odehrávaly. Program filmových projekcí bude doplněný také o gastronomickou nabídku, na místě budou k dostání opět speciální gin&tonic drinky míchané s bio sirupy Herbert a dále se mohou návštěvníci těšit na pojízdný bar a kavárnu Kafáro. První projekce se odehraje 31. července na Klenové a poslední 22. srpna na Státním hradě a zámku Horšovský Týn. Kompletní seznam projekcí je uveřejněn na webových stránkách Finále Plzeň, kde si mohou zájemci též zakoupit vstupenky. Ty budou k dispozici i přes Plzeňskou vstupenku či v omezeném počtu přímo na uvedených hradech a zámcích.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.07.2020 17:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka