Plzeň získá dotaci na vybudování bezbariérového areálu Gymnázia Fr. Křižíka

Získat státní dotaci se podařilo na projekt přístavby výtahu pro handicapované žáky a studenty v městském školním areálu v Sokolovské ulici, kterou mají od města ve výpůjčce Gymnázium Františka Křižíka v Plzni a základní škola s. r. o.


 Investiční záměr za zhruba 2,4 milionu korun bude z 50 procent financovat město ze svého rozpočtu, druhou polovinu akce pokryje podpora z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 

„Žádost o spolufinancování z rozpočtu státu, z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, byla kladně posouzena a městu byl zaslán takzvaný Registrační list akce, což znamená, že jsme dotaci získali. Tento projekt je dalším z řady, kterým chceme přispět k bezbariérovosti veřejných budov,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Odstranění bariér uvítá nejen Gymnázium Františka Křižíka, ale také žáci Základní umělecké školy i děti ze 46. mateřské školy, které prostory komplexu také využívají. 

Škola připravila žádost do výzvy Národního rozvojového programu mobility pro všechny na období 2016 – 2025, jenž byl schválen vládou předloni v červenci a má umožnit realizaci komplexních bezbariérových tras ve městech, obcích a dopravní infrastruktuře. Investice do vybudování bezbariérového přístupu do školního areálu v Sokolovské ulici se stane součástí městského majetku. Kromě přístavby výtahu u jižní obvodové stěny objektu a úprav elektroinstalace budou stavebně upravena čtyři sociální zařízení pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a přístup v podobě nízké rampy do hlavního vstupu školy.

Škola v žádosti o pomoc s vybudováním výtahu uvádí, že v Plzni dosud není žádné bezbariérové gymnázium. Gymnázium Františka Křižíka se integraci handicapovaných studentů dlouhodobě věnuje, ve škole pracují dva asistenti pedagogů. V případě vybudování bezbariérového přístupu je vedení školy připraveno vytvořit stipendijní fond a umožnit bezplatné studium zdravotně postiženým žákům a studentům. 

Zajištění bezbariérovosti a přístavbu výtahu ve školní budově Sokolovská 54 bude realizovat Obytná zóna Sylván, ta v současné době připravuje výběrové řízení na zhotovitele. K zahájení stavebních prací by mělo dojít od srpna 2016, ukončení se předpokládá do konce února 2017.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Auto CB - Nová Škoda Kodiaq

Hlavní zprávy

 

NOVÝ RENAULT CAPTUR