Plzeň zkrášlují tisíce rozkvetlých narcisů a krokusů

Na mnoha místech Plzně rozkvetly v těchto dnech tisíce krokusů, narcisů, ladoněk a modřenců.

Cílená propagace v Plzni

Směs holandských cibulovin Sunrise a Burgundy jsou vysázeny v travnatých plochách podél chodníků a hlavních dopravních tras. Pokud nebude příliš sucho a teplo, vydrží kvést až jeden měsíc.

Téměř padesát tisíc kusů cibulovin nechali pracovníci Správy veřejného statku města Plzně vysázet na podzim loňského roku na celkovou plochu 800 metrů čtverečných. Ke stávajícím lokalitám, které byly osázeny narcisy na podzim roku 2014, a to pod Boleveckou návsí, v parku na Homolce, v Borském parku, v ulicích Tyršova a Folmavská, přibyla ještě výsadba obohacená o další druhy cibulovin v travnatých pásech v ulicích Rokycanská a Lidická. Další nové plochy jsou na návsi v Radčicích a v parku v Červeném Hrádku. Cibuloviny jsou nyní ve městě vysázeny celkem na 1400 metrech čtverečných. 

Cibuloviny se vysazují pomocí sázecího stroje. „Stroj ostrou radlicí rozřízne stávající travní drn a nadzvedne jej. Pod travní drn se vysype ze zásobníku přesně nadávkované množství cibulí a znovu se drnem překryje. Válec na zadní části stroje drn přitiskne zpět na původní místo, takže výsadbová plocha je téměř k nerozeznání od okolního trávníku,“ popsala Jana Pechová z oddělení koncepce zeleně Správy veřejného statku města Plzně.

Narcisy kvetou na stejném místě opakovaně po dobu více let. „Za příznivých okolností to může být až deset let. Předpokládáme tedy, že se záplava žlutých květů zpestřená modrými krokusy, ladoňkami a modřenci na těchto lokalitách bude opakovat i v příštích několika letech,“ dodala Jana Pechová.

Správa veřejného statku města Plzně letos vloží do údržby zeleně zhruba 16 milionů korun. Plzeňané se mohou těšit na jaře i na další kvetoucí záhony ve městě včetně oblíbené datumovky, která se ve Smetanových sadech objeví po 20. květnu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 12.04.2018 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka