Plzeň zmodernizovala počítačové sítě na základkách, u školek je v polovině

Stabilnější a rychlejší datové sítě ve svých základních a mateřských školách buduje Plzeň. Prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně (SITMP) dokončuje práce v poslední základní škole.

Jarní servisní akce AUTO CB

Konkrétně v odloučeném pracovišti 26. ZŠ v Liticích, a také v 63. mateřské škole. Během prázdnin se podařilo zmodernizovat počítačové sítě ve 13. ZŠ (odloučené pracoviště Táborská) a Bolevecké základní škole (pavilon H, ve kterém aktuálně sídlí ZUŠ), dále také v 16., 21., 49. a 70. MŠ. Letošní plánované opravy jsou u konce a město tím završilo rekonstrukci sítí LAN ve všech svých základních školách. V dalších letech modernizace pokračují v mateřinkách, město je zhruba v polovině.

„Počítačové sítě ve školách posouváme na vyšší úroveň. Zapojení nejmodernějších technologií do výuky si žádá kvalitní a rychlejší připojení, a to nyní garantujeme všem našim základním školám. Sítě jsou stabilní a žáci si mohou výuku zpestřit třeba i videokonferencí se spřátelenou školou z druhé poloviny zeměkoule,“ zdůraznil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání. Doplnil, že modernizace LAN sítí v základních školách vyšla město na 16 milionů korun, využita byla i dotace z Integrovaných teritoriálních investic Plzeňské metropolitní oblasti.

Podle Luďka Šantory, ředitele SITMP, je Plzeň výjimečná tím, že jako jedno z mála českých měst připojuje své základní a mateřské školy na městskou optickou síť a poskytuje jim centrální správu. „Existence metropolitní optické sítě zajišťuje školským zařízením především stabilní připojení k serverové infrastruktuře, kde jsou dostupné všechny potřebné služby. Školy mají díky této síti k dispozici například bezpečné připojení k internetu, elektronickou poštu, jednotný školní informační systém nebo městský cloud, kde mohou ukládat svá data, pracovat s nimi nebo i vzájemně sdílet výukové materiály,“ popsal Luděk Šantora.

V mateřských školách začala SITMP s rekonstrukcí sítí LAN v roce 2021. „Za letní prázdniny zvládneme zmodernizovat počítačové sítě ve čtyřech až pěti školkách, a přesně to máme naplánováno na další tři roky dopředu. Vždy se přizpůsobujeme požadavkům mateřinek podle toho, kdy mohou omezit provoz. Práce plánujeme i s ohledem na případné stavební úpravy v režii městských obvodů, aby se naplno využil čas, kdy je školka uzavřena. V těchto případech se na financování podílí právě městské obvody. Z rozpočtu SITMP byly letos uhrazeny rekonstrukce za 1,5 milionu korun,“ řekl Bohuslav Horais, ředitel Úseku podpory uživatelů SITMP.

Pokud nedojde ke změnám, zmodernizuje Správa informačních technologií v příštím roce počítačové sítě v 5., 17., 78. a 90 mateřské škole. V roce 2025 počítá s 27., 51., 63. a 87. mateřskou školou, o rok později pak s 24., 25., 81. a 91. MŠ. „Školky řadíme do plánu podle toho, v jakém stavu se LAN sítě nacházejí. Často v rámci prací modernizujeme i rozvodné skříně a připojujeme školy na optické sítě, jako tomu bylo u 70. MŠ. Ve třídách měníme krycí lišty a datové zásuvky. Vše umisťujeme tak, aby vizuálně byl prostor třídy co nejméně zasažený, ale s ohledem na možnost praktického připojení všech zařízení do sítě,“ vysvětlil Bohuslav Horais.

Cílem SITMP je zmodernizovat LAN sítě v celkem 44 budovách mateřských škol (zahrnuta jsou i odloučená pracoviště). V současné době je dokončeno přibližně 20 objektů. Pro naplánované rekonstrukce v následujících třech letech je v rozpočtu počítáno s ročními náklady vždy kolem 1,3 milionu korun.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka