Plzeň zrekonstruuje prostory v Tovární ulici, poskytne je Sdružení občanů Exodus

Plzeň zrekonstruuje přízemní prostory ve svém objektu v Tovární ulici číslo 3, následně je poskytne do dlouhodobého nájmu Sdružení občanů Exodus.

Jarní servisní akce AUTO CB

To využije zázemí o rozloze zhruba 140 metrů čtverečních pro své klienty sociálně terapeutických dílen. Přípravy rekonstrukce nyní začínají a potrvají šest až osm měsíců. Do té doby mohou klienti sdružení využít volné městské prostory v objektu Krašovská 30. Na tomto řešení se v úterý při setkání v Krašovské 30 dohodl radní města Plzně pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf s vedením Sdružení občanů Exodus, jeho klienty a jejich zákonnými zástupci.  

„Město musí mít společenskou odpovědnost. Snažíme se tímto krokem vyjít vstříc požadavkům Sdružení občanů Exodus, které poskytuje sociální služby osobám se zdravotním postižením z Plzeňska. Objekt v Tovární ulici bude z hlediska přístupu i velikosti ideální, k dispozici ho dostanou plně zrekonstruovaný, nájem bude dlouhodobý,“ řekl David Šlouf. 

Sdružení občanů Exodus původně využívalo prostory v Hlavanově ulici 12. Protože Zastupitelstvo města Plzně loni v září rozhodlo nerentabilní dům prodat, začalo město se sdružením jednat o náhradním zázemí, sdružení specifikovalo své požadavky. „Nabídli jsme tři až čtyři nebytové prostory, z nich si sdružení vybralo objekt Na Cihlářce 19. Žádost o tento prostor projednaly orgány města, v dubnu 2016 jsme tam po dohodě s vedením sdružení provedli opravy střechy, regulace odkouření, zajistil se nový kotel,“ přiblížil David Šlouf. 

Do objektu Na Cihlářce se měli klienti přemístit k 1. červenci 2016, vzhledem k tomu, že nový majitel domu v Hlavanově ulici začal v květnu s rekonstrukcí, chtěli stěhování uspíšit. „Při vyjednávání o přesunu se objevily další požadavky na rekonstrukci. I přes ujednání v nájemní smlouvě, kde je napsáno, že nájemce zajistí úpravy prostoru předmětu nájmu komplexně vlastním nákladem, město bylo připraveno provést další požadované úpravy a sdružení pomoci,“ vysvětlil David Šlouf. Současně se však začali ozývat zaměstnanci sdružení, klienti a jejich zákonní zástupci, že lokalita Na Cihlářce je hůře dostupná, zejména ve vztahu k MHD. Odstartovala proto další jednání. „Velmi vstřícně zareagoval náš magistrátní odbor sociálních služeb, který nabídl prostory v Tovární ulici 3, jež měl v plánu využít k jinému účelu. Prostory jsme okamžitě prověřili a zjistili, že z hlediska přístupu a velikosti jsou naprosto ideální. Sdružení občanů Exodus je dostane do nájmu ihned, jakmile bude provedena rekonstrukce,“ doplnil David Šlouf, který se při úterním setkání klientům Exodu omluvil za komplikace, jimiž si prošli. Až do dokončení rekonstrukce budou mít k dispozici volné prostory v Krašovské 30, poprvé se tam sejdou v pondělí 4. července.    

Na rekonstrukci prostor v Tovární ulici se město pokusí získat evropskou dotaci. Náklady včetně stavebního povolení a přípravy projektu odhaduje radnice na maximálně tři miliony korun, cenu by se mohlo podařit snížit díky soutěži. Zrekonstruované zázemí dostane sdružení do nájmu za cenu 250 korun/m2 za rok, tedy za stejných podmínek, jaké mají ostatní neziskové organizace na nebytové prostory v Plzni. Právě i vzhledem k této výhodné ceně má město většinu svých nebytových prostor obsazených. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.07.2016 10:11



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka