Plzeňané tančili ve stopách dvou nejznámějších českých cestovatelů

Do atmosféry cestovatelského dobrodružství napříč kontinenty se v pátek večer ve vyprodané Měšťanské besedě přenesli hosté XV. reprezentačního plesu města Plzně.

Cílená propagace v Plzni

Ten nesl název Po stopách legendy – 100 let Miroslava Zikmunda a připomněl právě tohoto významného plzeňského rodáka, jenž v únoru oslaví sté narozeniny. Na plese zazněla i zdravice, kterou Miroslav Zikmund natočil a zaslal přímo Plzeňanům. Za město ples z pódia zahájil primátor Martin Baxa, hosty v horním foyer přípitkem vítal spolu s radní pro oblast školství Lucií Kantorovou. 

„Byl jsem nadšen návrhem pana primátora Martina Baxy, který mě pozval na ples v Měšťanské besedě, kde jsem jako student prošoupal několik podrážek. Na Plzeň mám hezké vzpomínky, poněvadž to bylo nejpěknější období celého mého života. Chtěl bych Plzeňákům popřát vše dobré do dalšího období, zejména pak, aby Plzeň vzkvétala tak, jak si to zaslouží. Přál bych si, aby se Plzeňanům dobře vedlo v tom dalším století, které bude následovat po století Miroslava Zikmunda,“ vzkázal hostům plesu Miroslav Zikmund, jenž žije ve Zlíně a plesu se nemohl osobně zúčastnit. Poté na pódiu přečetla báseň osobní přítelkyně Miroslava Zikmunda Hana Gerzanicová.

Večerem, během něhož mohli hosté díky tanečním vystoupením, videoprojekcím i dekoracím procestovat svět, provázela moderátorská dvojice Michaela Mauerová a Martin Písařík, známí z cestopisného magazínu Bedekr. Velký sál Měšťanské besedy roztančil Orchestr Václava Hybše, ikona československé populární hudby, jehož nahrávky jsou více než 40 let známy po celé Evropě, ale i v USA, Kanadě, Austrálii a Japonsku. Hostem plesu byl také Tomáš Savka, sólový zpěvák a muzikálový herec, držitel Ceny Thálie.

O nevšední atmosféru se během večera postarali například i afričtí tanečníci, díky nimž si hosté připomněli vůbec první cestu Zikmunda a Hanzelky, na kterou vyjeli již v roce 1947. Nejdříve procestovali Afriku, z Kapského města pak přepluli do Argentiny a vydali se na pouť po Jižní a Střední Americe. Za tři a půl roku projeli 44 zemí, urazili 111 000 kilometrů, z toho 61 700 ve svém voze Tatra 87. Následovala vystoupení odkazující na Jižní Ameriku a Japonsko.

O svých cestách a dobrodružství promluvili také dva mladí cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek, kteří se u příležitosti stého výročí narození Miroslava Zikmunda vydali po stopách této legendární cestovatelské dvojice z let 1959 až 1964 a nedávno se po téměř roční výpravě vrátili zpět do Čech. Město Plzeň je partnerem jejich projektu nazvaného Zikmund100.

V Malém sále se o zábavu hostů postaralo herecké vokálně-instrumentální kvarteto Hamleti ve složení Dalibor Gondík, Jakub Wehrenberg, Hardy Marzuki a Mirek Kejmar. V originálním podání zahráli skladby známých českých i zahraničních hudebních skupin.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.01.2019 21:13



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka