Plzeňská artotéka se rozroste o devět uměleckých děl

Artotéka města Plzně se rozroste o dalších devět uměleckých děl vytvořených různými technikami.

Jarní servisní akce AUTO CB

Město nakoupí umělecké práce autorů Jiřího Špinky, Miloslava Čecha, Otakara Strýhala a Jiřího Slívy celkem za 99,5 tisíce korun.    

„Hlavní myšlenkou projektu je prezentovat současné umění plzeňských autorů ve veřejných prostorech města a podporovat tvorbu plzeňských a s Plzní spjatých umělců,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. O výběru výtvarných děl doporučených Radě města Plzně k nákupu do majetku města rozhoduje Komise Artotéky města Plzně, která je jmenována Radou města Plzně.

„Na základě nabídek, které obdržel odbor kultury, a podle návrhu odborné komise byla vybrána a doporučena k nákupu tato výtvarná díla: dřevěný reliéf Jiřího Špinky s názvem Evropská unie, malba Cestou na keltské oppidum a olej Střechy u Gotharda Miloslava Čecha, dále olej na desce Hrad Žebrák od Otakara Strýhala. Sbírku obohatí také díla výtvarníka Jiřího Slívy, město zakoupí jeho lepty Klauni a Kafka a litografie Kavárna, Víno a Pivo,“ uvedla vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová.    

V současné době Artotéka města Plzně zahrnuje již 196 výtvarných děl v celkové hodnotě 4,17 milionu korun. Jsou v ní zastoupeni významní umělci plzeňské oblasti, jako jsou například Jiří Patera, Miroslav Tázler, dále zástupci plzeňské malířské školy 70. až 80. let 20. století (tzv. Paterův kroužek) – Vladivoj Havlíček, Václav Malina, Milan Maur a další. Ve sbírce jsou dále zastoupena díla Bronislava Losenického, Květy Monhartové, Františka Bálka, Jarmily Dytrychové, Marie Lacigové, Jiřího Kovaříka, Jiřího Rataje, Benedikta Tolara a jiní.

Artotéka města Plzně byla založena dne 1. ledna 1996 usnesením Rady města Plzně ze dne 5. října 1995 za účelem nákupu výtvarných děl do majetku města. Na její financování je pravidelně ročně uvolňována z městského rozpočtu částka ve výši 100 tisíc korun. Kompletní informace jsou k dispozici na webových stránkách Artotéky: www.artotekaplzen.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka