Plzeňská cyklojízda chce v úterý upozornit na překážky v cyklodopravě

V úterý 21. září po 17 hodině projede ulicemi centra Plzně cyklojízda. Cílem je upozornit na překážky v cyklodopravě a ukázat kolo jako rovnoprávný dopravní prostředek.

Cílená propagace v Plzni

Akci pořádá spolek Plzeň na kole v rámci Evropského týdne mobility, Dne bez aut a Zářijové výzvy Do práce na kole.

„Na cykloshromáždění u Andělíčka na náměstí Republiky zveme všechny Plzeňany a Plzeňanky, kteří po městě jezdí rádi na kole či koloběžce, nebo by jezdili, pokud by k tomu měli lepší podmínky,“ vysvětluje Daniel Soutner, spoluorganizátor cyklojízdy a člen spolku Plzeň na kole, který se dlouhodobě věnuje zlepšování podmínek pro městskou cyklistiku.

„Loni se sešla asi stovka účastníků a letos bychom byli rádi, kdyby to byly stovky dvě. Je to obvykle směsice lidí na kolech, koloběžkách, elektrokolech a dalších vozítkách na vlastní pohon. Kdo nemá kolo vlastní, ten si může půjčit červená sdílená kola KolemPlzne.cz, která budou pro tuto příležitost speciálně přistavěna. Po úvodním shromáždění, kdy budeme apelovat na vedení města, aby věnovalo cyklodopravě více pozornosti, následuje dobrovolná vyjížďka – cyklojízda,“ přibližuje akci Soutner.

„Jako v posledních třech letech necháváme samotnou jízdu mezi náměstím a Centrem cyklistiky Bikeheart na jednotlivých účastnících. Pojedeme v běžném provozu po silnici či cyklostezkách každý sám za sebe a podle pravidel silničního provozu. Ostatně může být lepší způsob, jak lépe upozornit na to, že kolo je běžný dopravní prostředek, než že se účastníci zařadí do běžného provozu?”, říká Daniel Soutner. “V čele jízdy pošlape naše cargo (nákladní) kolo, které náš spolek půjčuje zájemcům pro jejich nákupy nebo převozy objemnějších nákladů, které běžné kolo neuveze, ale pro které není nutné auto.“

„Asi šest kilometrů dlouhá trasa povede z náměstí Republiky do Štruncových sadů do centra cyklistiky Bikeheart s kavárnou. Tam proběhne neformální áfterpárty s plzeňskou kapelou Poitín. K dispozici bude samozřejmě i občerstvení,“ uzavírá Soutner.

Zářijová výzva Do práce na kole probíhá od 13. do 26. září 2021 a je určena pro jednotlivé zaměstnance a zaměstnankyně z celé ČR (i ze zahraničí). Jejím cílem je přilákat k bezmotorovým cestám do práce co nejvíce lidí, kteří se snaží co nejpravidelněji jezdit do práce na kole, chodit pěšky, běhat nebo cvičit. V Plzni se jí účastní 157 zájemců. Akce navazuje na tradiční květnovou kampaň, do které se letos se zapojilo na Plzeňsku 1187 žen a mužů z desítek firem a organizací. Výzvu pořádá spolek AutoMat a v našem regionu koordinuje spolek Plzeň na kole. Více informací lze najít na www.dopracenakole.cz.

Letošní ročník Evropského týdne mobility probíhá od 16. do 22. září. Poslední den je označován jako Den bez aut. Akce se zapojením široké veřejnosti, obcí a měst napříč celou Evropou podporuje využívání veřejné dopravy, budování cyklostezek a zkvalitnění pěších zón tak, aby byla posílena udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech. Letošním tématem je „Bezpečně a zdravě udržitelnou dopravou!“. Více informací lze najít na webu Ministerstva životního prostředí.

Spolek Plzeň na kole od roku 2012 podporuje každodenní cyklodopravu, usiluje o kvalitnější a bezpečnější infrastrukturu pro městskou cyklistiku a propojuje městské cyklisty. Přehledně a podrobněji jsou vize a cíle spolku uvedeny na www.plzennakole.cz/vize-a-cile/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.09.2021 12:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka