Plzeňská křižovatka Sukova–Schwarzova je nově řízena semafory

Od středy 7. října 2020 nově řídí křižovatku Sukova – Schwarzova v Plzni na Borech semafory.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stavební práce s přebudováním úseku začaly v polovině července, přestavba trvala přes dva měsíce. Akce si vyžádala jen minimální omezení v osobní dopravě. Rekonstrukci zajistila Správa veřejného statku města Plzně.

„Realizací přestavby křižovatky dojde k významnému zvýšení bezpečnosti chodců i vozidel v úseku Sukova – Schwarzova. Ke zlepšení podmínek pro pohyb chodců přispěje, že signalizovaný přechod přes Sukovu ulici bude nově na obou ramenech křižovatky v ulici Sukova. Celkové náklady na přebudování křižovatky jsou ve výši 7,151 milionu korun včetně DPH,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

V rámci přebudování křižovatky město stavebně upravilo napojení Schwarzovy ulice do Sukovy ulice, vybudovalo bezbariérové chodecké přechody, osadilo světelné signalizační zařízení, přeložio stožár veřejného osvětlení a provedlo související vodorovné dopravní značení. Nové světelné signalizační zařízení je připojeno na dopravní ústřednu. Pro cyklisty jsou připravené přejezdy přes Sukovu ulici, na straně blíže k náměstí Míru, a přes Schwarzovu ulici.

„Přípravu této investiční akce jsme zahájili již v roce 2014 na základě vyhodnocení rizikových dopravních situací, v tomto případě rizikového přecházení chodců přes čtyřproudou komunikaci na přechodu pro chodce bez řízení semafory, omezené viditelnosti vozidel na chodce kvůli protihlukové stěně a dále z hlediska špatných rozhledových podmínek při vyjíždění vozidel z ulice Schwarzova kvůli protihlukové stěně,“ uvedla technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

„Samotnou stavební přípravu přebudování křižovatky na světelně řízenou jsme zahájili již v loňském roce, kdy jsme souběžně s opravou povrchu vozovky Sukovy ulice, kterou zajišťovalo Ředitelství silnic a dálnic České republiky, vybudovali bezbariérové přechody přes Sukovu ulici a indukční smyčky pro semafory tak, aby nebylo nutné zasahovat do nového povrchu vozovky. Z důvodu kumulace uzavírek týkající se Kaplířovy ulice jsme stavbu museli přerušit a přesunout ji na letošní prázdniny,“ připomněl Josef Brůha, vedoucí oddělení světelné signalizace Správy veřejného statku města Plzně.

V souvislosti s úpravou napojení ulic byla rovněž provedena oprava povrchu přilehlého úseku Schwarzovy ulice v délce přibližně 50 metrů.

Zhotovitelem byla společnost STRABAG a. s.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka