Plzeňská partnerství slaví výročí

Město Plzeň se už třicet let přátelí s japonským Takasaki a deset let se slovenskou Žilinou.

Cílená propagace v Plzni

Během září až listopadu se konají oslavy třicetiletého výročí partnerství s městem Takasaki. Naplánovány jsou výstavy a workshopy.

Partnerství s Takasaki

„Japonské město Takasaki a Plzeň vlastně spojilo pivo. Pivovar společnosti Kirin Beer v Takasaki měl s pivovarem v Plzni už před rokem 1990 dlouholeté technicko-hospodařské styky. Na těchto základech bylo dohodnuto partnerství obou měst, smlouva byla podepsána 1. srpna 1990,“ ohlédl se do historie přátelství Plzně a Takasaki primátor města Martin Baxa. Dodal, že třicetiletá spolupráce probíhá na poli ekologie či sociální oblasti a zejména pak v oblasti kultury. Častá jsou vystoupení souboru Divadla ALFA a loutkové semináře v Takasaki, úspěšné bylo turné Divadla J. K. Tyla nebo vystoupeni Velkého dechového orchestru plzeňské konzervatoře. V Plzni se konaly výstavy japonských umělců, Dny japonské kultury, vystupoval zde jedinečný soubor japonských bubeníků Yorimasa Daiko. Zároveň probíhají pravidelné stáže zaměstnanců z partnerského města Takasaki na jednotlivých odborech Magistrátu města Plzně a naopak. Významným symbolem česko-japonských vztahů se stalo vybudovaní japonské zahrady Showa-en v areálu Zoologické a botanické zahrady města Plzně v roce 2004, jejím duchovním otcem je předseda Japonské zahradní asociace Eishin Harada.

Kancelář primátora Magistrátu města Plzně ve spolupráci s odborem kultury připravila na podzim řadu akcí k oslavám 30. výročí partnerství s Takasaki. První z nich začala vernisáží výstavy ve čtvrtek 17. září v Galerii Jiřího Trnky, kde bude do 11. října k vidění výstava kaligrafií nedávno zesnulého prezidenta kaligrafické společnosti prefektury Gunma Yusaie Kobayashiho. V mázhauzu plzeňské radnice ve stejný den pak byla vernisáží zahájena informativní výstava s názvem Plzeň Takasaki 30 let spolu. Na slavnostní zahájení výstav přijel velvyslanec Japonska v České republice Kaoru Shimazaki.

„Těší mě, že se můžeme dotknout japonské kultury prostřednictvím výstavy kaligrafie a připomenout si průběh třicetiletého partnerství, který nám nabízí výstava fotografií v mázhauzu plzeňské radnice. Přeji všem návštěvníkům, aby je obě výstavy vnesly do Japonska a obohatily je jeho exotickou krásou a přívětivou energií,“ uvedla ve čtvrtek vpodvečer při zahájení výstav náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková. Japonský velvyslanec Kaoru Shimazaki během slavnostního večera zmínil, že Takasaki a Plzeň byly prvními městy z tehdejšího Československa a Japonska, která mezi sebou uzavřela partnerství. „Byly průkopníky, pak je následovala další města,“ podotkl mimo jiné Kaoru Shimazaki.

V rámci výročního programu jsou v mázhauzu radnice naplánovány také tři workshopy: 23. září v 16:30 hodin Petra Vitásková ukáže velkoformátové kaligrafie, 1. října ve stejném čase se zájemci mohou naučit oblékat kimono s Robinem Shoenem Heřmanem a 8. října opět od 16:30 hodin je na programu ukázka přípravy japonského obřadního čaje matcha. Koncert k japonskému partnerství připravuje na 19. listopad do Měšťanské besedy Plzeňská filharmonie pod vedením japonského dirigenta Chuheie Iwasakiho. Zazní hudba Antonína Dvořáka a Gustava Holsta. Jako sólistka vystoupí japonská houslistka Mayumi Kanagawa.

Partnerství se Žilinou

Smlouva o partnerství byla mezi Plzní a Žilinou podepsaná 20. září 2010. Mezi mnoha uskutečněnými akcemi je možné zmínit například pravidelnou účast plzeňských hudebních skupin či divadelních souborů na tradiční akci Den evropské kultury v Žilině. Řada žilinských hudebních skupin či představitelů tradičních slovenských řemesel se naopak zúčastnila programu každoročního Historického víkendu, festivalu Česko-slovenské dni v Plzni či tradičních plzeňských říjnových oslav vzniku Československé republiky nebo Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň. Úspěšná je i spolupráce plzeňských a žilinských základních škol. Letošní 10. výročí partnerství měla obě města oslavit 7. října v areálu DEPO2015 společným koncertem slovenské zpěvačky, operní a muzikálové pěvkyně a také žilinské rodačky Sisy Sklovské a muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni. Město Plzeň však muselo kvůli trvající koronavirové krizi koncert zrušit.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka