Plzeňská poradna pro cizince a uprchlíky vydává upozornění

Situaci cizinců na území ČR v těchto dnech komplikuje snaha některých zaměstnavatelů zbavit se za nouzového stavu odpovědnosti za zaměstnance ze zahraničí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Poradna pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň, která tyto problémy s klienty řeší, proto vydává hned v několika jazykových variantách Upozornění pro cizince zaměstnané v ČR.

„Máme signály, že se takové věci dějí. Informujeme o tom naše klienty a raději preventivně vydáváme upozornění pro všechny cizince, aby věděli, na co si dát pozor,“ říká Klára Zachová, vedoucí poradny. „Chceme jim také poskytnout informace o nařízeních souvisejících s opatřeními proti šíření COVID-19.“

V Upozornění se mimo jiné píše: „Pokud Vám zaměstnavatel předloží k podpisu dokument, jehož obsahu nerozumíte, nebo pokud obsahuje prázdná místa, která se mohou doplnit později (zejména datum), nepodepisujte jej. Je-li to možné, vezměte si výtisk od zaměstnavatele s tím, že jej podepíšete později, a požádejte někoho o pomoc s vysvětlením obsahu dokumentu.“

Zaměstnavatel také například nemůže ukončit pracovní poměr zaměstnance ve zkušební době po dobu prvních 14 dnů, kdy je zaměstnanec na nemocenské nebo v karanténě. Jinou důležitou informací pro cizince je, že pokud legálně pobývali v ČR před vyhlášením nouzového stavu, mohou na území dále setrvat po dobu trvání nouzového stavu bez nutnosti řešit své pobytové záležitosti.

Další užitečné pracovněprávní doporučení jsou srozumitelnou formou uvedeny v plném znění Upozornění vydávaného zároveň i v ruštině a mongolštině, překlad do bulharštiny se již připravuje a bude doplněn v nejbližší době. 

„Spousta firem, ale zároveň deklaruje, že zaměstnance po čtrnácti dnech vezme zpět,“ uzavírá optimističtěji vedoucí Poradny pro cizince a uprchlíky.

Poradnu je možné kontaktovat ve všední dny na telefonu 377 441 736 a emailu poradna@dchp.charita.cz a domluvit si i osobní konzultaci. V aktuálním Upozornění jsou uvedena také další telefonní čísla na sociální pracovníky poradny podle rodného jazyka klienta.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka