Plzeňská vodárna doporučuje: Zabezpečte si vodoměry!

Vodárna Plzeň a.s. doporučuje zákazníkům zkontrolovat a zabezpečit v zimním období vodoměry. Opatření mohou zabránit mnohatisícovým škodám.

Cílená propagace v Plzni

Nebezpečí hrozí zejména na chatách a chalupách bez celoročního provozu, kde majitelé dlouho nemusí zjistit, že jim nemovitost zaplavila voda.

Právě nyní je nejvyšší čas zkontrolovat a zabezpečit vodoměr a postarat se, aby zařízení nepoškodil mráz. Vytékající voda totiž může značně poškodit nejen samotný vodoměr, ale majetek v celém objektu. Chránit vodoměr před poškozením je ze zákona povinností odběratele. 

Jaká jsou jednoduchá opatření, která pomohou vodoměr ochránit?

Tam, kde jsou vodoměry umístěny ve venkovních šachtách, je třeba dbát na to, aby prostor nemohl být zaplaven povrchovou vodou. Doporučujeme uzavřít přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustit. Pokud je rozvod opatřen uzávěrem před i za vodoměrem, necháme uzávěr za měřidlem otevřený a sestavu obalíme izolační vrstvou, třeba polystyrenem. Nevhodné jsou různé deky a další textilie.

Vodoměry uvnitř objektů ochráníme tak, že uzavřeme přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustíme.

Zámrzná hloubka je asi 1,5 metru pod povrchem země. Do této hloubky by vodoměr teoreticky zamrznout neměl, pro jistotu je ale dobré ho stejně ochránit.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka