Plzeňské dívky se obléknou do dobového. Šaty z května 1945 představí v Continentalu i za Plazou

Móda jako svoboda v nesvobodě. Takový je název dvou módních přehlídek, které si připravily plzeňské dívky a ženy ze spolku Liberty.

Jarní servisní akce AUTO CB

Originální dobové modely představí v pátek 4. května v restauraci hotelu Continental a v sobotu 5. května ve vojenském kempu za obchodním centrem Plaza.

„Válečnou módou ženy a dívky vyjadřovaly svůj postoj k válce. Proto představíme způsoby odívání za druhé světové války, které byly zároveň vyjádřením nesouhlasu s nesvobodou,“ říká Milena Hasalová, organizátorka módních přehlídek a majitelka butiku s vintage módou.

Móda jako revolta

V Protektorátu Čechy a Morava rebelovala módou především swingová mládež. Mladým mužům se říkalo potápky, dívkám a ženám bedly nebo kristýnky. „Potápky nosili kalhoty nad kotníky a dlouhá kostkovaná saka. Ženy a dívky si dovolily šaty nad kolena a extravagantní účesy. Takzvané victory rolls, typické pro americké ženy, byly v protektorátu zakázané,“ vysvětluje Helena Žáková, spoluorganizátorka přehlídky.

Kromě protektorátní revoltující módy se diváci mohou těšit i na další subkultury, které ovlivnily vývoj módního světa a byly projevem nesouhlasu s diktaturami. „Představíme například původně latinskoamerickou subkulturu pachucas, francouzské zazous nebo americké zooties,“ konstatuje Milena Hasalová a dodává. „Za revoltujícími nezaostávaly ani běžné Pařížanky se svými rebelantskými pokrývkami hlavy nebo Češky začleňující do šatníku symboliku trikolory a folklórní motivy. Revolučním aktem byla, podobně jako za první světové války, i přeměna šatníku pracujících žen.“

Šaty z pětačtyřicátého

První z dobových módních přehlídek proběhne v pátek 4. května od 17.00 hodin v restauraci hotelu Continental. Při odpoledním čaji nebo kávě budou diváci moci obdivovat skutečné dobové skvosty. Šaty, které modelky obléknou, jsou stoprocentními originály ze 40. let minulého století. Modelky vynesou také dobové boty, kabelky a další doplňky.

V sobotu 5. května od 17.30 hodin představí dívky dobové odívání v kempu za Plazou. „Na každou přehlídku chystáme jiné modely. Diváci se tak mají opravdu na co těšit,“ doplňuje Helena Žáková. Zlatým hřebem přehlídek budou originální šaty, v nichž jedna z Plzeňanek vítala v květnu 1945 americké vojáky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.05.2018 12:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka