Plzeňské infocentrum zorganizovalo už tisíc komentovaných prohlídek

Rok 2015 je pro Plzeň v oblasti cestovního ruchu výjimečný. Důkazem toho je organizace více než 1000 komentovaných prohlídek centra města pro více než 25 tisíc klientů.

Jarní servisní akce AUTO CB

V porovnání s uplynulými lety se jedná o několikanásobný nárůst. Symbolicky tisící skupina navštívila Plzeň třetí říjnovou sobotu, tedy více než dva měsíce před koncem roku.

Zatímco za celý loňský rok uspořádalo plzeňské Turistické informační centrum 254 placených prohlídek pro téměř 9.000 lidí, v letošním roce už jich eviduje více než tisíc. V říjnu hlavní turistická sezona končí, nicméně organizované skupiny do Plzně jezdí i v období adventu a na Silvestra. V celkovém součtu tak bude za rok 2015 prohlídek ještě víc. 

„Snažíme se aktivně oslovovat nové klienty, ale i budovat co nejlepší vztahy s cestovkami a touroperátory, kteří do Plzně pravidelně jezdili i v předchozích letech.  Těší mě, že jsou s našimi službami spokojeni a do Plzně vozí stále více skupin“ říká Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň –TURISMUS, která infocentrum provozuje. „Zajímavý je téměř 50% nárůst u menších soukromých subjektů. Značnou část objednávek tvoří spolky, farnosti, firmy či dokonce rodiny,“ dodává Koubíková. 

„Tento trend souvisí s úspěšnou mediální prezentací Plzně v zahraničí. Především v sousedním Německu o nás píší jak velké celostátní deníky, tak menší regionální periodika.  Plzeň se tak dostává do povědomí tamních obyvatel a s přispěním titulu Evropského hlavního města kultury je pro ně atraktivnější než doposud,“ vysvětluje první náměstek primátora Martin Baxa.

Většinu zájemců o průvodcovské služby tvoří německá klientela. Prohlídek v němčině je kolem 80 %, 10 % návštěvníků absolvuje výklad v angličtině. Češi tvoří pouze 7 % objednávek. Největší zájem je o klasický okruh, který turisty provede po nejzajímavějších místech v historickém centru často spojený s návštěvou pivovaru. Ve velké oblibě jsou kombinované prohlídky, kdy skupina s jedním průvodcem absolvuje nejen základní prohlídku, ale společně si prohlédnou i další atraktivity, jako například Loosovy interiéry, katedrálu nebo synagogu. 

„Prohlídky připravujeme klientům dle jejich požadavků takzvaně na klíč. Většinou se jedná o běžné objednávky, ale občas se objeví i nestandardní přání. Za zmínku stojí například výklad z věže katedrály sv. Bartoloměje, pomoc při hledání předků na Plzeňsku či průvodce nočním životem v Plzni,“ uvádí Irena Benešová, vedoucí Turistického informačního centra.

Symbolickou tisící skupinou se v sobotu 17. října stali návštěvníci z Evangelické státní akademie v Norimberku. „Plzeň je pro naše klienty přitažlivá především díky bohaté historii a rozmanité architektuře,“ říká Werner Holler, zástupce církevní kulturní agentury, která zájezd do Plzně uspořádala. Letos využila agentura průvodcovských služeb plzeňského infocentra již počtvrté. „Většinou volíme kombinaci klasické prohlídky centra města s návštěvou Loosových interiérů. Dnes nás čeká i komentovaná prohlídka vaší krásné katedrály,“ dodává Holler. 

Plzeň – TURISMUS nabízí komentované prohlídky centra města kromě češtiny v pěti cizích jazycích, a to v angličtině, němčině, ruštině, francouzštině a holandštině. Předem objednané skupiny si mohou

v češtině, angličtině, němčině a francouzštině s průvodcem prohlédnout také Loosovy interiéry. Komentované prohlídky Patton Memorial Pilsen se konají v češtině a v angličtině. Společnost nabízí zvýhodněné průvodcovské služby pro školy. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka