Plzeňské náměstí v pátek obsadí záchranáři. Naučí, jak zachránit život

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje se připojuje k dalším organizátorům v České republice i v zahraničí a pořádá v pátek 16. října 2015 na plzeňském náměstí Republiky Evropský den záchrany života. Program je od 9:00 do 14:00 hodin určen žákům základních škol, následující dvě hodiny, tj. od 14:00 do 16:00 hodin, pro širokou laickou veřejnost.

Jarní servisní akce AUTO CB

Co návštěvníky Evropského dne záchrany života čeká?

  • výuka základní neodkladné resuscitace

  • edukace v oblasti volání na tísňovou linku 155 

  • prohlídka vozu zdravotnické záchranné služby včetně veškerého vybavení.

Odbornými garanty jsou primářka ZZS PK Jana Vidunová a vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK Ivana Krsová.

Cílem je zvýšení informovanosti o krocích nezbytných pro záchranu lidského života

Hlavním cílem mezinárodního projektu, který se koná každoročně, je zvýšit informovanost široké veřejnosti o příznacích srdeční zástavy a významu jednoduchých kroků nezbytných pro záchranu lidského života:

  1. Přivolání záchranné služby prostřednictvím tísňové linky 155

  2. Zahájení nepřímé srdeční masáže

Srdeční zástava postihuje v Evropě přibližně půl miliónu lidí ročně, z nichž více než 350.000 nepřežije!

Poskytnutí první pomoci přitom zlepšuje šanci na přežití srdeční zástavy trojnásobně, pokud někdo z okolí pacienta zareaguje bez prodlení. Už děti od 13 let mohou stlačovat hrudník postiženého dostatečnou silou a přivolání pomoci zvládají i děti z první třídy základní školy. V případě jakýchkoli pochybností vždy poradí volajícímu operátoři linky 155 a zůstanou s ním v kontaktu až do příjezdu sanitky.

Zahájením resuscitace nelze nic pokazit. Je možné "pouze" zachránit život!

Stlačování hrudníku je v rámci resuscitace vůbec nejdůležitější činností. Zvládne to každý, dokonce i děti. Tento jednoduchý postup je bezpečný a velmi zvyšuje šanci na přežití. I v případech, kdy není umělé dýchání prováděno, je srdeční masáž nejdůležitější činností. Bezstlačování hrudníku dochází během 5 minut od kolapsu k nevratnému poškození mozkových buněk.

Kromě kvalitní srdeční masáže a zvyšování dostupnosti automatizovaných externích defibrilátorů (AED), které dnes najdeme na řadě veřejně přístupných míst, je kladen důraz na kvalitní výcvik v základní neodkladné resuscitaci s případným použitím AED nebo bez něj.

Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na používání automatizovaného externího defibrilátoru AED, jehož obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroj provede zachránce celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a mnoha lidem může zachránit život.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka